Predsednica Tajvana podnela ostavku na mesto lidera stranke zbog lošeg rezultata

Glavna tajvanska opoziciona stranka Kuomintang (KMT) pobedila je na lokalnim izborima u Tajpeju

  • 0
Predsednica Tajvana, Tsai Ing-wen

Foto: Tanjug/AP

Predsednica Tajvana Cai Ing-ven podnela je danas ostavku na mesto predsednice vladajuće Demokratske napredne partije uz obrazloženje da preuzima odgovornost za loš rezultat ostvaren na lokalnim izborima.

Ona je rekla je da su ovi izbori više od lokalnog glasanja jer svet gleda kako Tajvan brani svoju demokratiju u jeku vojnih tenzija sa Kinom.

Glavna tajvanska opoziciona stranka Kuomintang (KMT) pobedila je na današnjim lokalnim izborima u glavnom gradu Tajpeju i osvojila kontrolu nad gradskim većem.

Prema prvim rezultatima, KMT vodi u borbi za funkcije gradonačelnika u većini od ukupno 21 grada, kao i na izborima za načelnike okruga širom Tajvana, preneo je Rojters.

Od 2008. do 2016. vladajuća partija na Tajvanu, Kuomintang, održavala je dobre veze sa Kinom, ali su se one pogoršale kada je na vlast 2016. došla Cai Ing-ven, iz Demokratske napredne stranke.

Kina vidi Tajvan kao jednu od svojih provincija i Peking već dugo obećava da će ostrvo vratiti pod kontrolu Kine, ne isključujući upotrebu sile ukoliko bude potrebno.

Tajvanska vlada oštro se protivi tvrdnjama Kine i poručuje da samo 23 miliona stanovnika tog ostrva može odlučivati o svojoj budućnosti, navodi britanska agencija.

Video: Pelosi dobila orden od predsednice Tajvana: Amerika je odlučna da sačuva demokratiju na Tajvanu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA