≫ 

Putin pokušava da obezbedi primirje? Stručnjaci podeljeni oko toga kome bi u ovom trenutku to više koristilo

Neki stručnjaci kažu da, čak i ako dođe do kratkog primirja, nema dokaza da bi se Rusi pridržavali bilo kakvog dogovora

  • 13
Ukrajina rat u Ukrajini Rusija Foto: Tanjug/AP

Dok rat u Ukrajini ulazi u 10. mesec, a zima se bliži, Rusija navodno traži "kratko primirje" sa Kijevom, rekao je predsednik Volodimir Zelenski.

U obraćanju na međunarodnom bezbednosnom forumu 2022. u Halifaksu ovog meseca, objavljenom danas, Zelenski je rekao da "kraj rata ne garantuje mir".

"Rusija sada traži kratko primirje - predah da povrati snagu. Neko bi možda ovo nazvao krajem rata. Ali takav predah će samo pogoršati situaciju", rekao je Zelenski.

Iako nije jasno da li je i kako Kremlj zvanično uputio zahtev, ono što je donekle sigurno jeste da će primirje verovatno doći sa nekim uslovima.

Sa stanovišta Ukrajine, Rusija će morati da vrati svu zemlju koju je prisvojila i da zvanično proglasi kraj rata.

Međutim, ruski predsednik Vladimir Putin verovatno neće želeti da ostane praznih ruku i verovatno će želeti da zadrži neku teritoriju, piše Sky news. Verovatno će tražiti i da Ukrajine ostane izvan NATO-a.

Šta stručnjaci misle o primirju u ovom trenutku?

Majkl Kofman, direktor ruskih studija u istraživačkom centru CNA, nezavisnoj, istraživačkoj i analitičkoj organizaciji posvećenoj bezbednosti SAD, rekao je da bi primirje u ovoj fazi rata bilo u korist Kremlja.

"Jedina stvar koju čini prerano primirje je da omogućava obema stranama da se ponovo naoružaju. A pošto je Rusija sada u najnepovoljnijem položaju, primirje će najviše koristiti Rusiji i onda će obnoviti rat. Dakle, sve što vam kupi primirje je nastavak rata. Ne bi rešilo nijedno od osnovnih pitanja rata", rekao je on.

U međuvremenu, stručnjaci za odbranu dr Džek Votling i Nik Rejnolds iz Kraljevskog instituta ujedinjenih službi (RUSI) - vodećeg britanskog istraživačkog centra za odbranu i bezbednost - rekli su da čak i ako je napravljen kompromis, nema dokaza da bi se Rusi pridržavali bilo kakvog dogovora.

"Problem je u tome što je prekid vatre taktički povoljan za Rusiju u stabilizaciji njene kontrole nad okupiranim teritorijama i ne nudi izglede da Kremlj smanji svoj cilj potčinjavanja Ukrajine ili zaustavi svoju energetsku diplomatiju prinude protiv Zapadne Evrope", napisali su oni za RUSI.

Oni dodaju da, čak i da je napravljen kompromis, "nema dokaza da bi se Rusi držali bilo kakvog postignutog dogovora, i verovatno bi iskoristili prekid vatre da konsoliduju kontrolu, pregrupišu svoje snage, a zatim ga prekrše kada bi njihova mobilizacija stvorila priliku za dalje ofanzivne operacije".

Međutim, general Mark Mili, predsedavajući načelnika američkog štaba, nedavno je rekao da, ukoliko se ukaže prilika za primirje, treba je iskoristiti.

"Kada postoji prilika za pregovore, kada se može postići mir, iskoristite je", poručio je on.

Video: Pao je prvi sneg u Kijevu i pokrio tenkove i olupine razvaljenih vozila od borbi: Milioni bez struje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bhm

    29. novembar 2022 | 09:26

    Mir svakome odgovara pa čak i primirje ali samo ako nisu Ameri i Englezi u igri...

  • Nikolas

    29. novembar 2022 | 08:57

    UKRAJINA CE BITI PODELJENA KAO KOREJA I SVET SE DELI NA INTERESNE SVERE -NISTA VISE NECE BITI KAO PRE RATA !!!! OPET SMO DOSLI DO NOVOG HLADNOG RATA NAZALOST !!!

  • Čika Velja

    29. novembar 2022 | 10:48

    Primirje svima služi da se spreme za dalje,žešće i krvavije! Dakle,otpada!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA