Stoltenberg: NATO će učiniti sve da odbrani saveznike

Stoltenberg je preneo da su razgovarali o bezbednosti u regionu Crnog mora, koji je od strateškog značaja za ceo NATO i izazove koje predstavlja ruski ilegalni rat u Ukrajini

  • 11
Samit eu-zapadni balkan Foto: Tanjug/AP

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je danas posle podne u Bukureštu da će NATO učiniti sve da odbrani svoje saveznike.

Stoltenberg je, na konferenciji za štampu, posle susreta sa predsednikom Rumunije Klausom Johanisom, rekao da ta zemlja doprinosi borbenoj grupi u Poljskoj, misijama na Kosovu i u Iraku, kao i da je domaćin ključnog sistema za odbranu NATO-a od balističkih raketa.

Pozdravio je snažnu posvećenost Rumunije održavanju potrošnje na odbranu iznad 2 odsto BDP-a.

"Ulaganje u našu odbranu je od suštinskog značaja jer se suočavamo sa najvećom bezbednosnom krizom u jednoj generaciji", naglasio je on.

Stoltenberg je preneo da su razgovarali o bezbednosti u regionu Crnog mora, koji je od strateškog značaja za ceo NATO i izazove koje predstavlja ruski ilegalni rat u Ukrajini.

"Kao odgovor na agresiju Rusije, NATO pojačava svoje prisustvo od Baltičkog do Crnog mora. Osnovali smo nove borbene grupe, uključujucći i onu koju predvodi Francuska ovde u Rumuniji. Kanadski borbeni avioni takođe pomažu da vaše nebo bude bezbedno. A američke rakete Patriot pojačavaju vašu odbranu", rekao je on.

To, kaže, šalje jasnu poruku da je "NATO tu".

"Učinicćemo sve što je potrebno da zaštitimo i odbranimo sve saveznike", podvukao je Stoltenberg.

Najavio je da će na sutrašnjem sastanku u Bukureštu, ministri spoljnih poslova zemalja NATO-a razmotriti načine da Alijansa pojača podršku Ukrajini, kao i drugim partnerima koji se, kako tvrdi, suočavaju sa ruskim pritiskom - Bosni i Hercegovini, Gruziji i Moldaviji.

"Ne možemo dozvoliti da Putin pobedi. To bi pokazalo autoritarnim liderima širom sveta da svoje ciljeve mogu posticći upotrebom vojne sile. I učiniti svet opasnijim mestom za sve nas. Dakle, u našem je bezbednosnom interesu da podržimo Ukrajinu", kazao je on.

Video: Stoltenberg: Treba da se pripremamo za nepredvidivo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    29. novembar 2022 | 08:16

    AKO NATO FASISTI NEZAUSTAVE RAT PROTIV RUSIJE U UKRAJINI GORECE EVROPA KAO SIBICA !!! NATO U BLATO !!! SKLANJAJTE ATOMSKO ORUZJE SA RUSKIH GRANICA I LABORATORIJE ZA BIOLOSKA ORUZJA!!!

  • ffm

    29. novembar 2022 | 07:54

    Ko vam drma kavez?

  • 🎶🎶🎶

    29. novembar 2022 | 09:15

    Pa šta čekate, bombardujte Rusiju, ali vuna kićo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA