Sud u Australiji poništio više od 30.000 kazni za kršenje korona mera

Kazne za nepoštovanje mera su izdavane za niz navodnih prekršaja, od zajedničkog putovanja do prisutnosti na javnim okupljanjima

  • 1
Melburn Australija Viktorija korona virus Foto: Tanjug/AP

Vrhovni sud Novog Južnog Velsa, najmnogoljudnije australijske države, proglasio je nevažećim više od 31.000 kazni za kršenja protivpandemijskih mera.

Stoga će se kazne poništiti, a građanima koji su već platili kaznu će biti refundiran novac, prenosi Sky News.

Kazne za nepoštovanje mera su izdavane za niz navodnih prekršaja, od zajedničkog putovanja do prisutnosti na javnim okupljanjima. Kretale su se od hiljadu do tri hiljade australijskih dolara. Vladini advokati su naposletku priznali da novčane kazne nisu ispunjavale zakonske uslove.

Poverenik Uprave za kazne je povukao 31.121 od 62.138 kazni. Iz Uprave su saopštili da je prioritet zdravlje i sigurnost stanovnika tokom pandemije te su dodali da povlačenje kazni "ne znači da prekršaji nisu počinjeni". Pravni centar Redfern (RLC), koji je podneo tužbu Vrhovnom sudu, pozdravio je odluku kao "veliku pobedu".

Stroge mere

Njihov advokat Samanta Li je pre izricanja presude izjavila da se "u ovom slučaju radi o više od kazne za dvoje ljudi". Istakla je da se vladavina prava mora poštovati i tokom pandemije. Takođe, iz Pravnog centra su istakli da su novčane kazne neproporcionalno izdavane ljudima koji žive u siromašnijim područjima.

Australija je uvela stroga ograničenja tokom pandemije, koja su uključivala ograničenja putovanja i kretanja van kuće te zabrane međudržavnog putovanja. Takođe, savezna vlada je zabranila međunarodna putovanja na razdoblje od gotovo dve godine kako bi se suzbilo širenje virusa.

Video: Od ponoći ukinute epidemiološke mere za ulazak u Srbiju: Građani na Horgošu brzo prelaze granicu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA