Erupcija Mauna Loe na Havajima stvara redak događaj: Ovo se nije desilo od 1948. godine

Očekuje se da će retki događaj sa dvostrukom erupcijom privući priliv posetilaca željnih da vide njihove rastopljene tokove

  • 0
Erupcija vulkana na Havajima, Mauna Loa Foto: Tanjug/AP

Najveći aktivni vulkan na svetu, Mauna Loa, eruptirao je prvi put posle skoro 40 godina u nedelju uveče, pridruživši se susednom vulkanu Kilauea, koji eruptira više od godinu dana.

Očekuje se da će retki događaj sa dvostrukom erupcijom privući priliv posetilaca željnih da vide njihove rastopljene tokove, navodi nacionalni park u objavi na Fejsbuku.

Na udaljenosti od samo 33 kilometara, dva vulkana nisu eruptirala zajedno od 1984. godine, kada je Mauna Loa poslednji put eruptirala. U ovom trenutku nema pretnje ni za kuće ni za obližnju infrastrukturu, saopštio je park, iako su državni zdravstveni zvaničnici upozorili na potencijalne uticaje na kvalitet vazduha, piše CNN.

"Na osnovu prošlih događaja, rane faze erupcije zone rascepa Mauna Loa mogu biti veoma dinamične, a lokacija i napredovanje tokova lave mogu se brzo promeniti", navodi se u geološkom istraživanju u ažuriranju od ponedeljka.

Iako ne postoji neposredan rizik za zajednice, Nacionalna garda Havaja je u pripravnosti, a državna Agencija za upravljanje vanrednim situacijama je aktivirala svoj operativni centar za hitne slučajeve, rekao je general-major Ken Hara, general-pomoćnik Ministarstva odbrane države Havaji tokom konferencije za novinare.

Kilauea, mnogo manji vulkan koji se nalazi na jugoistočnoj strani Mauna Loe, eruptira od septembra 2021. godine, iako je njegova lava ograničena na krater, prema američkom Geološkom zavodu. Kada je neverovatno aktivan vulkan eruptirao mesecima 2018. godine, izbacio je lavu u kvart Leilani Estejts, uništivši više od 700 domova i raselivši stanovnike.

Nacionalni park Havajski vulkani ostaje otvoren, ali upozorava posetioce koji se nadaju da će biti svedoci istorijskih erupcija da budu svesni kulturnog značaja koje ta mesta imaju za domorodačke Havajce.

"Dok je erupcija uzbudljivo iskustvo, imajte na umu da posmatrate sveti događaj. Vulkan Kilauea i Mauna Loa su "wahi kapu" (sveti pejzaži) okruženi prizemnim mestima", navodi se na sajtu parka.

Erupcija Mauna Loa dovela je do zatvaranja šumskog rezervata Mauna Loa i svetilišta Kipuka 'Ainahou Nene na najmanje 90 dana, saopštilo je u ponedeljak Odeljenje za zemljište i prirodne resurse Havaja za šumarstvo i divlje životinje (DOFAV).

Odeljenje je izrazilo zabrinutost da bi, ako lava promeni kurs i uli u rezervat prirodne oblasti Pu`u Makaʻala, višegodišnji rad na obnavljanju zemljišta nakon prethodnih erupcija mogao biti uništen.

Video: Pogledajte snimak erupcije najvećeg aktivnog vulkana na svetu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA