Lukašenkova protivnica Marija Kolesnikova na intenzivnoj nezi: Nalazi se u teškom stanju

Kolesnikova je prebačena u bolnicu u jugoistočnom gradu Gomelju, smeštena na hirurško odeljenje i kasnije prebačena na jedinicu intenzivne nege

  • 2
Belarus Protests Dmitri Lovetsky

Istaknuta beloruska opozicionarka Marija Kolesnikova koja služi 11-godišnju zatvorsku kaznu nakon što je vodila masovne ulične proteste protiv predsednika Aleksandra Lukašenka, nalazi se na intenzivnoj nezi nakon operacije, rekao je u utorak portparol opozicije.

Marija Kolesnikova je prebačena u bolnicu u jugoistočnom gradu Gomelju, smeštena na hirurško odeljenje i kasnije prebačena na jedinicu intenzivne nege, rekao je za CNN Gleb Germančuk, portparol Kolesnikove. Ona je u stabilnom, ali "teškom stanju, uz izvesno poboljšanje", rekao je on.

Kolesnikova je smeštena u "kaznenu ćeliju" pre nego što je hospitalizovana jer nije bila na svom zatvorskom "radnom mestu" kada je tamo trebalo da bude, rekao je Germančuk, pozivajući se na svog advokata Vladimira Pilčenka.

Zabrinutost za njeno zdravlje raste jer Pilčenko nije mogao da vidi Kolesnikovu u bolnici. Njen advokat nije mogao da dođe do nje u bolnici jer do njegovog dolaska nije bilo više lekara koji bi ga pustili unutra, rekao je Germančuk.

Njen advokat je uputio brojne žalbe zatvorskim zvaničnicima u vezi sa zabrinutošću za njeno zdravlje, rekao je Germančuk. Rođaci Kolesnikove ne mogu da je posete u bolnici jer je zatvorenik, a ista ograničenja važe i za njen boravak u bolnici, rekao je Germančuk.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Minsku saopštila je u utorak da "s pažnjom prati" izveštaje o "iznenadnoj hospitalizaciji" Kolesnikove.

"Nadamo se da će dobiti punu i odličnu medicinsku negu i brzo se oporaviti", tvitovala je američka ambasada.

"SAD ostaju posvećene odgovornosti za režimske zvaničnike koji krše ljudska prava", dodaje se.

Kolesnikova, muzičarka koja je postala aktivistkinja, bila je jedna od tri žene koje su udružile snage 2020. da bi predvodile opozicionu kampanju protiv Lukašenka nakon što je istaknutim muškim opozicionim kandidatima bilo zabranjeno da učestvuju u predsedničkoj trci.

Svyatlana Tsikhanouskaya Belorusija protesti S desna na levo: Marija Kolesnikova, Svetlana Tihanovska i Veronika Cepkalo, Foto: Tanjug/AP

Trio je bio lice protestnog pokreta koji je poslao desetine hiljada Belorusa na ulice da zahtevaju političke promene tokom izbora u zemlji. Demonstranti, kao i nezavisni posmatrači, tvrdili su da je glasanje bilo namešteno da bi se produžila 27-godišnja Lukašenkova vladavina.

Predsednik Lukašenko je negirao izbornu prevaru, a vlasti su na proteste odgovorile gušenjem.

Kolesnikova je uhapšena 2020. godine i odvedena na granicu, gde joj je naređeno da napusti zemlju. Umesto toga, ona je navodno pocepala svoj pasoš, odbijajući da bude primorana na izgnanstvo.

Ona je u septembru 2021. godine optužena za ekstremizam i zaveru za "preuzimanje državne vlasti na neustavan način" i osuđena na 11 godina zatvora.

SAD i nekoliko evropskih zemalja osudile su presudu suda i pozvale na oslobađanje Kolesnikove.

U okviru svog boravka u zatvoru, Kolesnikova je morala da obavlja popravni rad, koji je uključivao šivenje uniformi za belorusku vojsku, rekao je Germančuk.

Video: Koga vi glumite? Vršite nasilje nad narodom: Lukašenko zagrmeo na ministra zdravlja pred kamerama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA