Ubio policajca da osveti brata (12), pa osuđen na smrt: Protesti zbog pogubljenja, kaznu dobio zbog rasizma?

Pravni tim Kevina Džonsona nije osporio njegovu krivicu, ali tvrdi da je rasizam igrao ulogu u odluci da se traži smrtna kazna i u odluci porote da ga osudi

  • 0
Kevin Johnson Foto: Tanjug/AP/Missouri Department of Corrections

Kevin Džonson je osuđen na smrt zbog ubistva policajca, a pre pogubljenja nije dao izjavu i odbio je poslednji obrok.

Smrtonosna injekcija je Kevinu (37) data u utorak uveče u državnom zatvoru u Bone Teru, u državi Misuri, nakon što mu je Vrhovni sud SAD odbio žalbu u poslednjem trenutku, prenosi Mirror.

Njegovoj 19-godišnjoj ćerki takođe je odbijena dozvola da gleda pogubljenje jer u Misuriju svedoci moraju da imaju 21 godinu.

Džonsonu je izrečena smrtna kazna za ubistvo policajca Vilijama Mekentija iz policijske uprave Kirkvud 2005. godine. To je bilo ubistvo iz osvete, jer je Kevin tvrdio da policajac nije učinio dovoljno da spase život njegovog 12-godišnjeg brata.

Džonsonov pravni tim nije osporio njegovu krivicu, ali tvrdi da je rasizam igrao ulogu u odluci da se traži smrtna kazna i u odluci porote da ga osudi.

Osim što je odbio da da izjavu, što je neobavezni element procedure pre izvršenja, Džonson je odbio i ponudu poslednjeg obroka.

U prvoj modernoj egzekuciji u Misuriju, Džonson nije bio sam u prostoriji za pogubljenja, već je bio uz duhovnog savetnika velečasnog Derila Greja.

Izveštava se da su dvojica muškaraca razgovarali sve dok lek nije primenjen.

Velečasni je čitao iz Biblije sve dok Džonson nije zatvorio oči, a pokreti njegovog tela su ubrzo prestali. Nakon što je pogubljen, nastavio je da čita iz Biblije i moli se dok je tapšao Džonsona po ramenu.

Prisećajući se scene u prostoriji za pogubljenje, rekao je: "Čitali smo Sveto pismo i izgovarali reč molitve".

"Ponovo se izvinio. Izvinio se porodici žrtve. Izvinio se svojoj porodici. Rekao je da se raduje što će videti svog mlađeg brata. I rekao je da je spreman".

Džonsonova 19-godišnja ćerka Hori Rejmi molila je vlasti da prisustvuju pogubljenju, ali državni zakon zabranjuje bilo kome mlađem od 21 godine da posmatra proces.

Njegovo izricanje presude izazvalo je proteste u danima i satima koji su prethodili njegovom pogubljenju, a mnogi su podržavali tvrdnje advokata o rasizmu i protivili se upotrebi smrtne kazne.

Grupa od oko 30 ljudi mogla se videti kako protestuje ispred guvernerove vile u Džeferson Sitiju u Misuriju u utorak.

Neki od prisutnih držali su veliki natpis na kome je pisalo "Stop ubistvu u državi" dok je policija Kapitola čuvala kapiju vile.

Grupa slične veličine viđena je i u Sent Luisu, gde se demonstracije održavaju ispred zgrade građanskog suda.

Video: Osuđenici na smrt u Americi mogu da biraju: Streljanje ili električna stolica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA