≫ 

Ozbiljna optužba Putinovog najbližeg saradnika: "Varšava se sprema za aneksiju delova zapadne Ukrajine"

Poljska se još uvek nije oglasila povodom ovih optužbi od strane direktora spoljne obaveštajne službe Ruske Federacije

  • 6
Sergei Naryshkin Foto: Profimedia/Alamy/Kremlin Pool / Alamy

Poljska ubrzava pripreme za aneksiju zapadne ukrajinske teritorije, rekao je Sergej Nariškin, direktor spoljne obaveštajne službe Ruske Federacije i jedan od najbližih saradnika predsednika Vladimira Putina.

On je ove ozbiljne optužbe izneo u intervjuu za RIA Novosti.

"Informacije koje dolaze do ruske obaveštajne službe ukazuju da Varšava ubrzava pripreme za pripajanje zapadnoukrajinskih zemalja: teritorija Lavova, Ivano-Frankovska i većine Ternopoljskih oblasti Ukrajine", rekao je Nariškin.

Prema njegovim rečima, poljsko rukovodstvo ima za cilj da deluje proaktivno i uporno iz straha da će viši NATO partneri pokušati da pregovaraju sa Moskvom tokom zimskih meseci, prkoseći interesima ne samo Ukrajinaca, već i Poljaka.

"U međuvremenu, Varšava je uverena da zaslužuje velikodušnu nadoknadu za vojnu pomoć koju je dala Kijevu, pružanje skloništa brojnim ukrajinskim migrantima i, konačno, nedavni raketni napad na poljsku teritoriju, koji je Varšava ćutke "progutala" na podsticaj SAD i vodećih evropskih zemalja", dodao je Nariškin.

On je dodao da poljsko vođstvo želi da održi referendume u zapadnoj Ukrajini kako bi opravdali svoje pravo na ukrajinsku zemlju.

"Da bi se osigurala legitimna priroda planiranih teritorijalnih akvizicija, poljsko rukovodstvo je odlučilo da iskoristi uspešno rusko iskustvo vraćanja teritorija predaka održavanjem referenduma o njima", rekao je Nariškin.

Nariškin je rekao da žele da upozore poljske vlasti da ne pokušavaju aneksiju delova zapadne Ukrajine.

"Želeli bismo unapred da upozorimo Poljake da ne prave ishitrene lažne analogije i da pozovemo na detaljnije proučavanje njihove istorije. Podsetimo se da je puna gorkih primera sukoba poljskih i ukrajinskih nacionalista", rekao je Nariškin u intervjuu za RIA Novosti.

Varšava se još uvek nije oglasila povodom ovih optužbi ruske strane, a očekuje se i reakcija Kijeva.

Video: Putin zvanično pripojio četiri ukrajinske teritorije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tu su braca Belorusi

    30. novembar 2022 | 13:22

    Napravili smo im mi srbi fabriku ubitacnog oruzja neka se poljaci ne igraju zaboravili su da su ih Rusi spasili od nemackih nacista I prisvojili im deo nemacke teritorije koju I danas jos drze.

  • Nikolas

    30. novembar 2022 | 13:06

    POLJACI SU 13 PUTA RATOVALI PROTIV RUSIJE A I SADA IH 30.000 RATUJE U UKRAJINSKIM UNIFORMAMA ILI KAO PLACENICI !!!! POLJACI CE UZETI SVOJ DEO UKRAJINE I AMERI CE IM TO DOZVOLITI SAMO DA SU BLIZI RUSIJI!!!

  • Hrle

    30. novembar 2022 | 16:29

    Da da Ukrajinci jedva čekaju da uzmu siromašni dio Ukrajine gdje ih živi stotinjak hiljada i da po tom pitanju i logici vrate Nijemcima bogati dio zapadne Poljske sa pola baltičkog mora i gdje ih ima desetak miliona... Jaka im želja za takvim razvojem događaja...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA