≫ 

Udovica ruskog oficira koji je misteriozno stradao pisala Putinu? "Trpeo je pritiske"

Bojko je pronađen mrtav 16. novembra, a postoje oprečne informacije o njegovoj smrti

  • 8
Colonel Vadim Boyko Not supplied / WillWest News / Profimedia

Udovica ruskog pukovnika, koji se navodno upucao u regrutnom centru na ruskom dalekom istoku ranije ovog meseca, okrivila je za njegovo samoubistvo pritisak koji je osećao tokom nedavne odluke Kremlja o mobilizaciji.

Julija Bojko, udovica pukovnika Vadima Bojka, navodno je poslala otvoreno pismo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, koje su ruski mediji objavili u ponedeljak. Ona je u pismu pozvala šefa Kremlja da lično nadgleda istragu smrti njenog supruga.

Rekla je da je njen suprug počinio "samopogubljenje" nakon pritiska zbog neuspeha u mobilizaciji Rusije.

Bojko je napisala da je njen suprug, nakon što mu je zaprećeno krivičnim predmetom i finansijskim posledicama zbog neispunjavanja kvote za regrutovanje, pao u "depresivno moralno i psihičko stanje" i "imao je nesanicu oko mesec dana, izgubivši 15 kilograma", prenosi The Moscow Times.

Pukovnik Bojko, koji je bio zamenik šefa Pacifičke više mornaričke škole u Vladivostoku, navodno je bio zadužen za obuku i smeštaj novomobilisanog osoblja u gradu i postao je žrtveni jarac za mnoge probleme nastale iznenadnim pozivom, kaže njegova udovica.

Colonel Vadim Boyko Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Pošto je dobio instrukcije da popravi neispravnu opremu, Bojko je navodno pozvan u objekat za obuku od strane svojih pretpostavljenih koji su ga optužili da je lično odgovoran za kvar opreme.

"Oni su otvoreno obavestili pukovnika Bojka da će gubitak i šteta državnoj imovini, više od 100 miliona rubalja duga biti preneto na njega i da će biti kažnjen zaplenom imovine", napisala je Julija Bojko u pismu.

Osećajući pritisak, Bojko je ušao u kancelariju svog nadređenog 16. novembra i upucao se pet puta pištoljem u grudi. To je, prema rečima njegove udovice, bio direktan apel vlasti da se pozabave problemom koji je napravila mobilizacija.

"Svojim postupcima želeo je da privuče pažnju lidera ruske federacije i da znak da se sprema nevolja, da nešto mora da se uradi, da je otadžbina u opasnosti", napisala je ona.

Postoje oprečne informacije o njegovoj smrti.

Rusi su prvo rekli da je Bojko počinio samoubistvo, ali reklo bi se da dokazi govore drugačije.

Bojko, čija smrt je poslednja u nizu misterioznih stradanja vojnih zvaničnika, teško da je mogao da ispali u sebe čak pet hitaca. Takođe, nigde nije pronađena oproštajna poruka.

BAZA media, koja ima dobre izvore u policiji, navodi da su inspektori pronašli pet čaura i četiri pištolja Bojkova kraj njegovog tela.

U izveštaju policije se dovodi u pitanje mogućnost da je pukovnik mogao pet hitaca da ispali u sebe.

Pet dana istražitelji su tvrdili da je verovatan uzrok smrti samoubistvo, ali sada je otvorena istraga o ubistvu.

Ruske vlasti još uvek se nisu oglašavale povodom ovog pisma.

Video: Putin: Sledi jak odgovor na ukrajinsku terorističku akciju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA