Desna ruka kraljice Elizabete, kuma princa: Ko je žena koja je izazvala skandal u Bakingemskoj palati?

Lejdi Suzan Hasi je kuma princa Vilijama, služila je kraljici 60 godina, odlikovana najvišim ordenom

  • 1
Kraljica Elizabeta i lejdi Suzan Hasi, Lady Susan Hussey Foto: Tanjug/AP

Lejdi Suzan Hasi povukla se sa dužnosti u Bakingemskoj palati pošto je uputila "neprihvatljiv" komentar na prijemu kraljice supruge Kamile.

Ona je tada gošću na skupu, advokaticu Ngozi Fulani, Afroamerikanku upitala "odakle stvarno dolazi", a britanski mediji danas pišu o ovoj ženi koja je decenijama bila desna ruka pokojne kraljice Elizabete.

Lejdi Hasi (83) je bila dvorska dama pokojne kraljice Elizabete II duže od 60 godina, a imenovana je na to mesto posle rođenja princa Endrjua 1960. godine.

Prvobitno je angažovana da bi pomagala kraljici prilikom korespondencije, ali je vrlo brzo postala ključna figura od poverenja u kraljevskoj porodici, prenosi Sky News.

Kao takva pomagala je kraljici u svakodnevnim aktivnostima, i mada se nije puno govorilo o njenom prisustvu, često je primećivana u pozadini svih važnijih kraljevskih manifestacija.

Ona je takođe kuma princa Vilijama i bila je jedina osoba u pratnji kraljice na sahrani princa Filipa u aprilu 2021. godine, s obzirom da je sahrani  zbog mera protiv širenja korona virusa prisustvovalo svega tridesetak osoba.

Britanska kraljevska porodica Foto: Tanjug/AP

Prva dvorska dama kraljevske porodice, kako je bila poznata, takođe je jedna od 20 ključnih članova osoblja koji su bili u najbližem krugu oko kraljice u zamku Vindzor tokom pandemije.

Kao potomak grofovske porodice Valdegrejv, lejdi Hasi je bila udata za nekadašnjeg direktora BBC, barona Hasija, a brat Vilijem bio je ministar u vladi.

Ima dvoje dece od kojih ćerka lejdi Ketrin Bruk ide njenim stopama i sada je pratilja kraljice supruge Kamile.

Lejdi Hasi je 2013. godine odlikovana najvišom ženskom titulom u Kraljevskom viktorijanskom redu kada je dobila titulu Dama velikog krsta.

Posle smrti kraljice Elizabete II imenovana je za dvorsku damu koja će pomagati kralju Čarlsu u formalnim prilikama.

Dvorska dama obično prati pripadnice kraljevske porodice u javnosti, i taj zadatak se uglavnom plaća, mada je poznato da lejdi Hasi nije dobijala platu, već je svoju ulogu obavljala iz lojalnosti prema kraljici.

Kraljica Elizabeta imala je barem pet dvorskih dama, dok kraljica supruga Kamila danas ima šest družbenica.

Video: Princ Džordž i princeza Šarlot se priključuju kraljičinoj povorci

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA