TikTok pun nasilnih videa koji veličaju Vagnerovce? Prikazuju brutalna ubistva, Imaju i po milijardu pregleda

NewsGuard je u analizi koju su objavili da TikTokov algoritam navodno namerno gura korisnike ka nasilnom sadržaju i Vagner grupi

  • 0
Vagner grupa Tiktok Wagner Group Foto-ilustracija: Profimedia/Sputnik/Viktor Antonyuk, Shutterstock, Printskrin: Youtube/Yuri Butusov

Na popularnoj društvenoj mreži TikTok pojavio se veliki broj videa u kojima se veliča Vagner grupa, a ovi kratki snimci imaju više od milijardu pregleda.

Američki NewsGuard, koji se bavi analizom dezinformacija na društvenim mrežama, saopštio je da se na nekim od ovih videa vidi i ubistvo bivšeg ruskog plaćenika. 

U međuvremenu se oglasilo i rukovodstvo TikToka, koje je saopštilo da će ukloniti sve sadržaje koji nisu u skladu sa njihovom politikom. 

NewsGuard je saopštio da su identifikovali 160 kratkih snimaka na ovoj platformi koji "veličaju nasilje Vagner grupe".

Ovu grupu, koja regrutuje plaćenike da se bore na strani Rusije u Ukrajini, a njihov vođa je blizak saradnik ruskog predsednika Vladimira Putina, Jevgenij Prigožin.

Putin, Yevgeny Prigozhin, Jevgenij Prigožin Foto: Alexsey Druginyn / Sputnik / Profimedia

Na 14 snimaka vidi se eksplicitno ubistvo ruskog plaćenika Jevgenija Nužina.

Analitičari kažu da jedan snimak ubistva ima najmanje 900.000 pregleda, ali je u međuvremenu uklonjen.

Nužin je služio zatvorsku kaznu zbog ubistva, ali ga je kasnije Vagner regrutovao za borbu u Ukrajini, piše BBC.

U međuvremenu ga je zarobila ukrajinska vojska, a zatim je novinarima ispričao kako je dospeo na front.

Njega je kasnije ukrajina razmenila u zamenu za njihove vojnike, a nekoliko dana kasnije se pojavio video u kom se vidi njegovo ubistvo.

NewsGuard je u analizi koju su objavili da TikTokov algoritam navodno namerno gura korisnike ka nasilnom sadržaju i Vagner grupi.

Kada je analitičar tražio termin "Wagner", TikTok-ova traka za pretragu je predložila pretrage za "Pogubljenje Vagner" i "Vagnerov malj". Ista pretraga na ruskom jeziku rezultirala je predlozima "Vagnerov PMC", "Vagnerov malj" i "Vagnerov orkestar", jer ova grupa svoje članove naziva "muzičarima".

NewsGuard je takođe otkrio da se na TikToku mogu naći video snimci koji prikazuju još jedno ubistvo Vagnerovaca u koje je uključen vojni dezerter iz Siriji, a koji je nastao 2017. godine 2017. godine.

Grupa za onlajn analizu saopštila je da je takođe identifikovala i druge muzičke snimke na platformi koji zagovaraju nasilje nad Ukrajincima, uključujući pozive da se ubiju Ukrajinci u kojima se tvrdi da su oni nacisti.

Odgovarajući na izveštaj, portparol TikTok-a je rekao da na njihovoj mreži nema mesta za klipove koji propagiraju nasilje.

Mnogi od video snimaka koje je identifikovao NewsGuard više nisu dostupni na ovoj platformi.

Video: Ličnosti sveta: Vladimir Putin

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA