≫ 

Američki sud odobrio istragu zaplenjenih dokumenata Donalda Trampa

Agenti FBI-a su tokom pretresa zaplenili oko 11.000 dokumenata, uključujući i oko 100 označenih "poverljivo"

  • 2
Donald Tramp

Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Američki apelacioni sud u Atlanti poništio je sudijsko imenovanje nezavisnog arbitra za proveru dokumenata koje je FBI zaplenio iz kuće bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa na Floridi.

Sud je time dozvolio da se svi zapisi koriste u krivičnoj istrazi protiv njega, a Trmp može da se žali samo Vrhovnom sudu SAD.

Tročlano sudsko veće odluku, koju je donelo u korist Ministarstva pravde, takođe je poništio prethodnu sudsku odluku da se istražiteljima zabrani pristup većini zaplenjenih dokumenata, preneo je Rojters.

Agenti FBI-a su tokom pretresa zaplenili oko 11.000 dokumenata, uključujući i oko 100 označenih "poverljivo". Trampov portparol nazvao je odluku suda „proceduralnom".

Tramp, FBI, dokumenta, sud

Foto: Tanjug/AP

Bivši američki predsednik se suočava sa federalnom krivičnom istragom, zbog navodnih zadržavanja osetljivih vladinih dokumenata nakon što je napustio funkciju u januaru 2021. godine, koje je držao u svojoj rezidenciji na Floridi.

Takođe, mogao bi biti optužen i na osnovu Zakona o špijunaži iz 1917. godine, prema kojem je objavljivanje informacija štetnih po nacionalnu bezbednost krivično delo.

Video: Oproštajni govor Donalda Trampa i prve dame SAD: Niko nije mislio da će neke stvari biti moguće

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA