Francuski naučnici oživeli "zombi" virus zarobljen u Sibiru skoro 50.000: Da li svet treba da brine?

Globalno zagrevanje moglo bi da otvori Pandorinu kutiju starih virusa zarobljenih u ledu

  • 2
Perito Moreno, foto Pixabay Perito Moreno, foto Pixabay

Francuski naučnici izazvali su zabrinutost širom sveta pošto su oživeli drevni virus koji je bio zaleđen u sibirskom permafrostu duže od 48.500 godina.

Nova studija predvođena mikrobiologom Žan-Mari Kleveri sa univerziteta u Marseju upozorava da bi i drugi patogeni očuvani milenijumima u gustom ledu mogli da budu oslobođeni u obliku infekcija "zombi virusa" kada se glečeri i zaleđeno tlo odlede do čega može dovesti globalno otopljavanje.

Koliko ozbiljno shvatiti rizik

Pomenuti mikrob, jedan od 13 oživljenih iz sedam primeraka koji je dobio naziv "pandoravirus jedoma", bio je zarobljen 16 metara ispod dna jezera u Jakutiji na severoistoku Rusije vekovima a ipak je bio sposoban da zarazi mikroskopski jednoćelijski organizam akantameba tokom laboratorijskog testiranja.

Na sreću, istraživači koji su radili studiju, uvereni su da taj virus ne predstavlja pretnju kompleksnim živim bićima kao što su ljudi, prenosi Independent.

"Biološki rizik po ljudsko zdravlje od oživljavanja praistorijskog virusa koji može da zarazi amebe je zanemarljiv", napisao je Kleveriev tim.

Ali, iako taj poseban soj verovatno nije opasan, izgledi da bi neki drugi mikrobi, trenutno u stanju kriptobioze mogli da ožive, značajni su ako se ima u vidu da se jedna četvrtina severne hemisfere sastoji od permanentno zaleđenog tla.

Kako globalno zagrevanje bude izazivalo topljenje polarnog leda, tako će se oslobađati dugo čuvane organske materije uključujući ugljen-dioksid i metan, što će dodatno doprineti zagrevanju atmosfere i potencijalno probuditi uspavane viruse zarobljene u ranijim epohama.

"Koliko ovi virusi mogu da budu zarazni kada se nađu izloženi spoljnim uslovima poput UV zračenja, kiseonika, toplote i koliko bi mogli da pronađu odgovarajućeg domaćina i zaraze ga, nije moguće sada proceniti", dodaje se u istraživanju.

Globalno zagrevanje povećava opasnost

Ali, rizik će se povećavati u kontekstu globalnog otopljavanja kada se ubrza topljenje permafrosta i više ljudi naseli Arktik, slažu se.

Njihovo upozorenje podržava i virusolog Erik Delvort sa Univerziteta u Kaliforniji koji je za časopis "New Scientist" rekao da ako su autori "uspeli da izoluju žive viruse iz drevnog permafrosta, verovatno je da su čak i manji, prosti virusi koji napadaju sisare, takođe preživeli zamrznuti eonima".

Francuski naučnici primećuju u studiji i da postoji ograničeno istraživanje "živih" virusa pronađenih u permafrostu.

"To pogrešno sugeriše da su takvi događaji retki i da "zombi virusi" nisu pretnja po javno zdravlje", rekli su oni.

Oni su uvereni da njihovo otkriće predstavlja mali rizik, ali kažu da ih više brine ruski projekat oživljavanja "paleovirusa" direktno od ostataka runastih mamuta i praistorijskih nosoroga i konja zato što se ispostavilo da su oni ranije zaražavali sisare.

"Situacija bi bila još katastrofalnija u slučaju da oživljavanje drevnih nepoznatih virusa izazove bolesti biljaka, životinja ili ljudi", upozorio je tim francuskih naučnika.

Video: Mislite da uživaju, a u stvari preživljavaju: Kada ne bude glečera, neće biti ni njih

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA