Da li navodno povlačenje Rusa iz delova Zaporožja znači da Putin nije sposoban da brani kritična područja?

Institut za proučavanje rata objavio je izveštaj u kom navode da Rusija nije u stanju da brani područja u Zaporožju

  • 9
Ukrajina rat u Ukrajini Zaporožje napad Rusija Foto: Tanjug/AP

Navodno povlačenje ruskih vojnika iz Zaporožja moglo bi da sugeriše da Moskva više ne može da brani kritična područja u Ukrajini, saopštio je Institut za proučavanje rata.

Sve je preko noći zatekla vest o navodnom povlačenju ruskih trupa iz nekoliko gradova u regionu Zaporožje, a takođe se sve više govori da je navodno u planu i evakuacija proruskih zvaničnika iz tih delova Ukrajine.

U međuvremenu se oglasio i Institut za proučavanje rata saopštenjem u kom tvrde da "nedavni potezi Rusije odaju utisak da njihova vojska nije u stanju da brani kritična područja usred sve jačih ukrajinskih udara".

"Ukrajinski generalštab saopštio je 1. decembra da su se ruske snage povukle ili trenutno povlače osoblje iz Polohija, Mihajlovke i Inženerne u Zaporožju. Oni su takođe izvestili da proruski zvaničnici u Burčaku sprovode popis i spremaju se za buduće evakuacije", navodi se u saopštenju Instituta, piše Sky news.

Ovo je usledilo nakon navodnih ukrajinskih udara na ruske trupe u Mirnu, Tokmaku, Inženernu, Polohi, Jasne i Kinski Rozdori, koji se nalaze u regionu Zaporožja.

"Ruske snage možda povlače vojnike sa položaja bliže liniji fronta u Zaporoškoj oblasti kako bi smanjili uticaj sve jačih ukrajinskih udara na rusko ljudstvo i opremu", dodaje se u saopštenju.

U izveštaju koji je objavljen se sugeriše da povlačenje Rusa iz ovih kritičnih delova, navodno "može da ukazuje da ruske snage ne mogu da brane celu liniju fronta u Zaporoškoj oblasti i da im je sada prioritet koncentracija snaga".

Zvanična Moskva se još uvek nije oglasila ovim povodom.

Video: Kroz mali otvor izvučena ćerka, majka i otac: Snimak spasavanja porodice iz ruševina u Zaporožju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maxa

    2. decembar 2022 | 17:38

    Institut za proučavanje rata?Mrsomudi.😀

  • Robin Hood

    2. decembar 2022 | 18:32

    Ma daj bre, to ste rekli za Herson, a sad kukate za Bahmut Hajde na kraju, da svodimo račune ko je koliko dobio, a ko koliko izgubio!? P. S. Samo znam jednu stvar, pd februara, Rusija se uvećava, nekad brže, a nekad sporije....ali se uvećala

  • Opet citamo

    2. decembar 2022 | 17:49

    Zapadno fasisticke lazi jesu li zeleni I nato fasisti sposobni sta da sacuvaju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA