"Netestiranje može dovesti do nastanka novog soja": SZO ponovo upozorava na pandemiju korona virusa

SZO procenjuje da oko 90 odsto svetske populacije danas ima određeni nivo imuniteta na korona virus, bilo zbog prethodne infekcije ili vakcinacije.

  • 3
Kina, korona, korona virus, kovid 19 Foto: Tanjug/AP

Propusti u strategijama za borbu protiv korona virusa ove godine nastavljaju da stvaraju savršene uslove za pojavu nove smrtonosne varijante, u vreme dok delovi Kine svedoče rastu broja zaraženih, rekao je u petak glavni sekretar SZO.

Glavni direktor SZO Tedros Gebrejesus je tom izjavom promenio ton samo nekoliko meseci nakon što je rekao da svet nikad nije bio u boljem položaju da okonča pandemiju.

"Puno smo bliže tome da možemo da kažemo da je vanre faza pandemije gotova, ali još nismo došli do toga", rekao je Tedros u petak.

SZO procenjuje da oko 90 odsto svetske populacije danas ima određeni nivo imuniteta na korona virus, bilo zbog prethodne infekcije ili vakcinacije.

"Izostanak testiranja i vakcine nastavlja da stvara savršene uslove za pojavu nove zabrinjavajuće varijante koja bi mogla da uzrokuje značajnu smrtnost", rekao je Tedros.

Brojevi zaraženih u Kini ruše rekorde, pa su nakon više meseci pada oni počeli da rastu i u delovima Velike Britanije.

"Iako korona virus i grip za mnoge mogu biti blage infekcije, ne smemo da zaboravimo da mogu da uzrokuju teške bolesti ili čak smrt za one najugroženije u našim zajednicama", upozorila je Mari Remzi, direktorka programa javnog zdravlja pri Agenciji za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva.

SZO je pozvao vlade na globalnom nivou da se usresrede na rizične grupe, kao što su ljudi stariji od 60 godina i oni sa drugim bolestima, da bi se što pre vakcinisali.

Video: Očekuje nas porast broja zaraženih korona virusom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nima

    2. decembar 2022 | 23:06

    Jedite više pite sa coronom. Izgubili ste poverenje i u nauku i u struku. Ostaćete u sećanju kao plaćenici duboke državePS: zar oni ne finansiraju sad Ukrajinsku vojsku oružjem ili je ipak vakcina profitabilnija? Ne znam jer slabo baratam sa granama profiterstva

  • Ćućuk

    2. decembar 2022 | 22:49

    Smorili ste.Izvaljeni ste s dokazano vestackim virusom i nema više nista od toga....

  • Lala

    3. decembar 2022 | 08:05

    Ima logike sta kaze. Virusi se menjaju (mutiraju) i niko ne zna unapred u kom pravcu ce to ici. Mozda se stvarno pojavi smrtonosniji virus. Pa cela ljudska istotija je bogata primera teskih epidemija. Nije bilo davno kada je Evropa izgubila skoro pola stanovnistva zbog kuge. Srbija takodje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA