Uklonjena istorijska kruna Svetog Edvarda sa Londonske kule: Sprema se za krunisanje Čarlsa Trećeg

Kruna svetog Edvarda zamenila je srednjovekovnu verziju, za koju se smatra da datira iz vladavine Edvarda Ispovednika iz 11. veka koja je pretopljena 1649. godine

  • 0
Britanski princ a sada kralj Čarls Foto: Jane Barlow-PA/POOL supplied by Splash News / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Sa Londonske kule uklonjena je istorijska kruna Svetog Edvarda, koja je bila centralni deo krunisanja monarha u Engleskoj više od 350 godina, da bi bila prilagođena za krunisanje kralja Čarlsa III u maju, saopštila je danas Bakingemska palata.

Kruna se koristi od krunisanja kralja Čarlsa II 1661. godine nakon što je monarhija obnovljena nakon desetogodišnjeg perioda republike Olivera Kromvela, preneo je Rojters, prenosi Tanjug.

Kruna svetog Edvarda zamenila je srednjovekovnu verziju, za koju se smatra da datira iz vladavine Edvarda Ispovednika iz 11. veka koja je pretopljena 1649. godine.

Čarls III će biti krunisan krunom Svetog Edvarda tokom svečane ceremonije u londonskoj Vestminsterskoj opatiji 6. maja, baš kao i njegova pokojna majka kraljica Elizabeta Druga koja je bila krunisana 1953. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA