Ukinuta iranska policija za moral posle velikih protesta

Policija za moral je bila vezana za iranske snage bezbednosti i njihov zadatak je bio da sprovode islamski moral kako su to naložili vodeći duhovnici Islamske republike

  • 3
Iran protest Foto: Tanjug/AP

Iranska policija za moral ukinuta je nakon više od dva meseca protesta demonstranata, preneo je britanski Mirror.

"Policija za moral nema ništa sa pravosudnim sistemom i ukinuta je", rekao je generalni tužilac Irana Mohamed Džafar Montazeri u subotu uveče.

Policija za moral je bila vezana za iranske snage bezbednosti i njihov zadatak je bio da sprovode islamski moral kako su to naložili vodeći duhovnici Islamske republike.

Smrt mlade Iranke Mahse Amini (22) u policijskom pritvoru 16. septembra usledila je nakon što ju je privela policija za moral, jer je navodno nepropisno nosila hidžab.

Nakon te tragedije izbili su veliki neredi u Iranu u kojem je poginulo više od 200 ljudi, a među žrtvama je bilo demonstranata i snaga reda. Policija za moral formirana je 2006. godine, u vreme predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, kako bi se "širila kultura skromnog oblačenja i hidžaba".

Video: Paljenje američkih zastava i bes na protestu zbog ubistva generala Sulejmanija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lala

    4. decembar 2022 | 15:10

    Velika pobeda naroda i pravde.

  • SrbskiBek

    4. decembar 2022 | 22:50

    Zasto se kod nas ne ukinu sudski izvrsitelji.konfiskuje im se imovina i pocnu da rade "normalno" zasto se ne koriguje rad komunalne milicije.da prestanu da ubijaju ljude po pijacama... Ali mi smo narod bez muda !!!!!!! Zato !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA