Rovovi, blato i smrt: Jedno bojno polje u Ukrajini podseća na prizor iz Prvog svetskog rata?

Neki analitičari objavili su fotografije, upoređujući prizore uništenja iz Bahmuta sa bitkom za Verdun u Prvom svetskom ratu, sa krvavom bitkom Francuza i Nemaca, koja je trajala od februara do decembra 1916. godine

  • 4

Prizor rovova, beskrajnog blata i masovnog uništenja i panjeva koji izranjaju iz močvarnog, zgrušanog pejzaža, sa pravom se povezuje sa Prvim svetskim ratom.

Ali u Ukrajini danas, jedna zastrašujuća bitka se pretvorila u isti žestoki rovovski rat koji je viđen pre jednog veka u severnoj Evropi.

Već mesecima ruske i ukrajinske snage se bore za kontrolu nad Bahmutom u istočnoj Ukrajini, grad koji je ključan da bi se zadržala kontrola nad Donbasom.

Kako se "Bitka za Bahmut" nastavlja, ova oblast je upoređena sa "vrtlogom" i za ukrajinske i za ruske snage (redovnih jedinica i paravojne organizacije Vagner), koje trpe ono što je veruje se da je reč o teškim žrtvama sa malo teritorijalnih dobitaka. Obe strane su često prijavljivale smrt više od 100 svojih vojnika dnevno, prenosi CNBC.

Borbe su ovo područje pretvorile u mesto puno blata, rovova i uništenog drveća. Ukrajinsko Ministarstvo odbrane objavilo je video snimak na kojima se vide rovovi na tom području, tvrdeći da ukrajinske snage već mesecima drže liniju, uprkos stalnom i jakom bombardovanju od ruskih snaga.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Revived History (@revivedhistory)

Neki analitičari objavili su fotografije, upoređujući prizore uništenja sa bitkom za Verdun u Prvom svetskom ratu, sa krvavom bitkom Francuza i Nemaca, koja je trajala od februara do decembra 1916. godine.

Jedna od najdužih i najžešćih bitaka tokom rata, smatra se i jednom od najkrvavijih. Procenjuje se da su i Francuska i Nemačka imale stotine hiljada žrtava. Na kraju, francuske snage su dobile bitku, ali je ona simbolizovala ogromnu destruktivnost i ljudsku cenu rata.

Bahmut se nalazi na jednoj od glavnih ruta između gradova Donjecka i Slavjanska u Donjeckoj oblasti, koja čini deo industrijskog srca Ukrajine Donbasa.

Zauzimanje grada postalo je ključni strateški cilj ruskih snaga koje veruju da bi im njegovo zauzimanje omogućilo da preseku ukrajinske linije snabdevanja i omogućilo da napreduju prema Slavjansku i Kramatorsku pod kontrolom Ukrajine.

Jurij Sak, savetnik ukrajinskog ministra odbrane Aleksija Reznikova, rekao je za CNBC prošle sedmice da je Bahmut bio "epicentar borbi" na istoku Ukrajine sa "veoma žestokim sukobima".

"To je nesumnjivo jedno od ključnih žarišta u ovom trenutku i Bahmut je uništen", rekao je on.

On je dodao da se grad poredi sa Mariupoljom u južnoj Ukrajini s obzirom na sličnu rusku taktiku upotrebe artiljerije da bi ga "sravnila sa zemljom".

"Počinje da liči na grad duhova", rekao je Sak.

"Fotografije i video snimci sa tog područja sada podsećaju na pejzaže Prvog svetskog rata... spaljena drveća, rovovi, razaranja, planine leševa ruskih osvajača, to je zaista, zaista užasno“, rekao je on.

Proteklih dana Rusija je tvrdila da napreduje na položajima, a Denis Pušilin, lider Donjecke Narodne Republike najavljivao je da će ruske snage okružiti Bahmut.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u utorak da se njene ofanzivne operacije nastavljaju u Donjecku i tvrdi da su "uništile" 100 ukrajinskih vojnika, jedan tenk, pet borbenih oklopnih vozila i pet drugih vozila.

Sa svoje strane, generalštab ukrajinskih oružanih snaga saopštio je u sredu da su ruske snage nastavile da pokreću ofanzivne operacije u oblasti Bahmuta i okolnih naselja.

Zvaničnik ukrajinskog ministarstva odbrane Sak oštro je demantovao ruske tvrdnje da je grad blizu opkoljavanja, rekavši da "nema govora o bilo kakvom ruskom okruženju ili čak poluopkoljenju".

"Ovo je laž koji sada širi ruska propaganda. Ukrajinske oružane snage nastavljaju da brane grad, iako to nije lako", srekao je Sak.

Zapadni analitičari prihvataju da Rusija vidi napredak oko Bahmuta, ali i poriču da je blizu pada u ruke Rusije.

"Ruske snage su 29. novembra ostvarile marginalne uspehe oko Bahmuta, ali je malo verovatno da su ruske snage napredovale tempom koji su tvrdili ruski izvori“, rekli su analitičari Instituta za proučavanje rata u utorak.

Bitka kod Bahmuta svakako privlači pažnju saveznika Ukrajine. U utorak popodne na brifingu visoki američki vojni zvaničnik i visoki zvaničnik odbrane opisali su borbe u Bahmutu kao "veoma intenzivne".

Jedan stručnjak za odbranu rekao je za Sky News prošle nedelje da je Bahmut "jedno mesto" u Ukrajini gde ruske snage napreduju.

"Rusi udaraju na Bahmut oko četiri nedelje i pokušavaju da ga napadnu sa istoka, severa i izgleda kao da su postigli neki napredak sa juga Bahmuta“, rekao je Majkl Klark, profesor i bivši generalni direktor RUSI, za Sky News.

On je opisao borbe u toj oblasti kao "veoma žestoke".

Video: Granatirano porodilište u Ukrajini: Spasilačke službe kopaju po ruševinama i traže preživele

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sta uradise nato fasisti

    5. decembar 2022 | 13:56

    Zahvaljujuci zelenom koji je uzeo lovu od njih.

  • Super Brundo

    5. decembar 2022 | 15:19

    Svaki rat je takav.I sta?Znate sta kaze Rogozin?Kaze da oni nece svojim potomcima da ostave ovaj rat vec ce da ga zavrse.Na njihovim granicama je drzava napunjena oruzjem i mrznjom prema Rusima.Taj posao ima da bude zavrsen, ovako ili onako.

  • Перагеније

    5. decembar 2022 | 14:34

    "Obe strane" - ГДЕ су то Руси пријављивали?... Хехе, пусти снови - ал добро је, на почетку сукоба само су "извештавали" о руским губицима, масовним, хаха.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA