Sin otrovanog Putinovog protivnika: Ruska vojska kucala na moja vrata, htela da me regrutuje

Sin otrovanog agenta Anatolij priča o poseti njegovom stanu u Moskvi, dok se ITV sprema da prikaže dramu o ubistvu njegovog oca

  • 5
Alexander Litvinenko, Aleksandar Litvinjenko Foto: Tanjug/AP

Službenici za regrutaciju iz ruske vojske posetili su dom sina Aleksandra Litvinjenka u Moskvi, koji je otrovan u Londonu 2006. godine, u nameri da ga regrutuju, prenosi Guardian.

Anatolij Litvinjenko (28) rekao je da je pre nekoliko nedelja pozvan na vojnu službu u Ukrajini, ali da ruski vojnici koji su pokucali na njegova vrata nisu bili svesni njegove tragične istorije sa režimom Vladimira Putina.

"Sredinom oktobra, skoro mesec dana nakon što je Putin naredio delimičnu mobilizaciju, ruski vojnici su pokucali na vrata stana u Moskvi, koji je registrovan kao moja zvanična rezidencija", napisao je on u nedelju za Observer, pre emitovanja nove televizijske drame o trovanju njegovog oca Aleksandra Litvinjenka.

Anatoly Litvinenko Foto: JUSTIN TALLIS / AFP / Profimedia

On je dodao da su porodični prijatelji koji tamo žive otvorili vrata i zatekli dvojicu oficira iz ruske vojne administracije, koji su upitali da li je on kod kuće.

"Obavestili su ih da ja nisam bio kod kuće više od 20 godina", dodao je on.

ITV dramska serija Litvinjenko, koja počinje 15. decembra, zasniva se na intervjuima sa policijom Metropolitena koja je vodila istragu, kako u Londonu tako i u Moskvi. Anatolij i njegova majka Marina smatraju da je to sveobuhvatan i tačan prikaz događaja koji su doveli do ubistva.

"Zaista sam želela dramu da ispričam ovu priču: neku vrstu pravde, ako nećemo da dobijemo drugu pravu pravdu", rekla je Marina, govoreći prošlog meseca, dan pre 16. godišnjice smrti njenog muža.

"Takođe verujem da to može podsetiti ljude, s obzirom na ono što se sada dešava, na sve što smo propustili ili na šta ranije nismo obraćali dovoljno pažnje", rekla je ona.

Serijal iz četiri dela prikazuje i navodne tenzije između britanske policije i šefova tajnih službi u Londonu, koji su u početku bili zabrinuti da bi istraga ubistva ugrozila saradnju sa

Rusijom u borbi protiv islamističkog terorizma.

Na kraju 10-godišnje borbe, međunarodni sudovi su se složili da je Rusija, pod Putinovim vođstvom, odgovorna za ubistvo Litvinjenka.

Video: Putin: Sledi jak odgovor na ukrajinsku terorističku akciju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksa alija

    5. decembar 2022 | 16:25

    A sta bi hteo neces da branis zemlju od nato fasista

  • Boban

    5. decembar 2022 | 20:11

    Pa ako si Rus i voliš svoju zemlju, onda moraš biti i spreman da je braniš, svi koji su se obogatili na račun Rusije, sada bi se odrekli zbog bogatstva svoje zemlje Rusije. To samo izdajice rade. Republika Rusija vam je dala sve, a vi bi da je prodate.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA