Tenzije u Solunu nastavljene: Policajac koji je upucao tinejdžera pred sudijom, sukobi ispred suda

Tenzije dodatno pojačane na godišnjicu ubistva 15-godišnjeg dečaka od strane policije

  • 0
Sukob demonstranata i policije u Solunu Foto: Tanjug/AP

Dan nakon incidenta u kojem je policija tokom potere upucala tinejdžera, u Solunu su nastavljeni protesti, a situacija se ne smiruje.

Tenzije su dodatno pojačane jer se danas obeležava 14. godišnjica ubistva 15-godišnjeg dečaka Aleksisa Grigoropulosa, takođe od strane policije, čija je smrt izazvala višenedelje proteste 2008. godine.

Centar Atine i Soluna zatvoreni su za saobraćaj u okviru preduzetih mera bezbednosti.

Jutros su se pripadnici romske zajednice u Solunu sukobili sa specijalnom policijom ispred suda tokom saslušanja policajaca koji je, kako se sumnja, sinoć naneo teške povrede 16-godišnjem romskom dečaku. Oni su gađali policiju kamenicama i drugim predmetima, a ona je odgovorila ograničenom upotrebom suzavca, prenosi Prototema.

Policajac (34) se suočava se sa optužbama za pokušaj ubistva sa mogućom namerom i za ispaljivanje hitaca bez opravdanog razloga, nakon što je pucao u glavu 16-godišnjeg dečaka tokom potere. Policajac je suspendovan.

Stanje 16-godišnjeg dečaka romskog porekla je kritično. Incident se dogodio na periferiji Soluna juče. Policajci iz patrole na motociklima jurili su tinejdžera koji je vozio pikap-vozilo poštu su sa benzinske stanice prijavili policiji da dečko nije platio račun u iznosu od 20 evra.

Tinejdžer nije bio naoružan, a policija je saopštila da je policajac, koji je bio suvozač na jednom od motocikala koji su jurili dečaka, ispalio dva hica kako bi pokušao da spreči osumnjičenog da udari motocikl. U saopštenju se navodi da je vozač kamioneta "u više navrata pravio opasne manevre" pre nego što je pucano, dodajući da se vozilo nakon toga slupalo.

Nekoliko stotina Roma podiglo je barikade na glavnom putu ispred bolnice gde je hospitalizovan dečak i zapalili kante. Policija je takođe reagovala upotrebivši suzavac.

U Solunu su za danas najavljena dva odvojena skupa, jedan u podne ispred Atinskog univerziteta a drugi predveče na trgu Singatma ispred parlamenta, zbog čega su zatvorene okolne ulice i stanice metroa, prenosi Kathimerini.

Prethodnih godina nekoliko pripadnika romske manjine ubijeno je ili ranjeno iz vatrenog oružja u sukobima sa grčkom policijom.

Video: Navijači PAOK-a pravili haos u Solunu na protestima protiv Vlade Grčke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA