Šta se dešava u Iranu: Počeo masovni štrajk, nejasne poruke o ukidanju moralne policije

Prodavci i vozači kamiona iz skoro 40 gradova učestvuju u masovnim šetnjama u okviru generalnog štrajka

  • 1
Iran Foto: Tanjug/AP

Iranski trgovci i vozači kamiona krenuli su u šetnju u skoro 40 gradova u ponedeljak nakon poziva na trodnevni nacionalni generalni štrajk dok vlada odbija da potvrdi reči zvaničnika da je ukinuta moralna policija.

Umesto toga iranske novine izveštavaju o porastu patrola, posebno u religioznim gradovima, koje zahtevaju da žene nose hidžab, dok je policija naredila menadžerima prodavnica da pojačaju ograničenja za hidžab.

Do zabune može doći delimično zbog nejasnih poruka koje šalje podeljeni režim dok nastoji da uguši proteste, prenosi Guardian.

Iran se već 11 nedelja suočava sa protestima i nemirima otkako je Mahsa Amini (22) umrla u policijskom pritvoru nakon što ju je uhapsila moralna policija.

Kurdska iranska grupa za ljudska prava Hengav izvestila je da se 19 gradova pridružilo štrajkačkom pokretu u zapadnom Iranu, gde živi većina kurdskog stanovništva u zemlji.

Politički zatvorenici pozvali su na podršku trodnevnog štrajka, dok posteri na ulicama pozivaju da se štrajk poštuje.

Vladini zvaničnici nastavljaju da tvrde da su protesti završeni, ali priznaju da su mnoge prodavnice zatvorene, kriveći za to zastrašivanje za koje kažu da će dovesti do krivičnih prijava.

U isto vreme političari, uključujući i i predsednika Ebrahima Raisija, rekli su da će u sredu posetiti univerzitete u teheranu kako bi razgovarali o reformama sa studentima.

Kao znak da vlada ne ublažava pravila o hidžabu, poluzvanična novinska agencija Tasnim izvestila je u ponedeljak da je zabavni park u trgovačkom centru u Teheranu zatvoren od strane pravosuđa jer njegovi operateri nisu pravilno nosili hidžab.

Medij Ham-Mihan objavio je da je moralna policija pojačala svoje prisustvo u gradovima izvan Teherana, gde su snage bile manje aktivne u proteklim nedeljama.

Nejasnoće oko toga da li je moralna policija ukinuta pojavile su se kada je državni tužilac, Mohamed Jafar Montazeri upitan o ovim snagama na konferenciji.

"Moralna policija je ugašena tamo gde je uspostavljena", rekao je on.

Dodao je da oni "nemaju nikakve veze sa pravosuđem" i "pravosuđe će nastaviti da prati ponašanje na nivou zajednice".

Zvanične vlasti Irana još uvek nisu formalno reagovale na ove navode.

Ministar stranih poslova Irana, Hosein Amir-Abdolahian je o ukidanju moralne policije upitan u nedelju tokom posete Srbiji, kada je odgovorio da se u "Iranu sve dobro kreće u okviru demokratije i slobode".

Video: Policija tukla i uhapsila novinara tokom protesta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nena

    7. decembar 2022 | 14:46

    Ma oterajte već jednom te primitivce koje je postavila Amerika, nek se teraju u Saharu sa kamilama, nisu za normalan svet.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA