Rus kritikovao rat u Ukrajini, na Jutjubu govorio o ubistvima u Buči: Sad mu preti 9 godina zatvora

Tužilaštvo tereti 39-godišnjeg bivšeg moskovskog gradskog većnika da je lažno optužio rusku vojsku da je odgovorna za masovna ubistva civila u Buči

  • 17
Ilya Yashin Rus suđenje Foto: Tanjug/AP

Ruski tužilac zatražio je u ponedeljak devetogodišnju zatvorsku kaznu za Ilju Jašina jer je, kako se navodi, pokušao da diskredituje rusku vojnu intervenciju u Ukrajini.

Jašin je politički saveznik zatvorenog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, a bio je blizak i s Borisom Nemcovim, opozicionim političarom koji je ubijen u blizini Kremlja 2015. godine.

Tužilaštvo tereti 39-godišnjeg bivšeg moskovskog gradskog većnika da je lažno optužio rusku vojsku da je odgovorna za masovna ubistva civila u Buči. Jašin je navedene tvrdnje izrekao u aprilu na Jutjubu tokom rasprave o trenutnoj ruskoj vladi, piše Moscow Times.

Jašinu se sudi prema novim zakonima koji su stupili na snagu nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, a temeljni cilj im je da kazne ono što vlasti smatraju štetnim ili lažnim informacijama o ruskoj vojsci.

Jašin je bio jedan od retkih kritičara Kremlja koji je odbio da napusti zemlju nakon što je Putin poslao trupe u Ukrajinu 24. februara. Umesto toga, redovno je osuđivao invaziju putem svog Jutjub kanala, koji ima 1,3 miliona pretplatnika.

Na sudskom ročištu prošlog meseca Jašin je poručio da voli Rusiju i da je spreman "da plati svojom slobodom" da ostane u zemlji.

Tužioci su u novembru tvrdili da je Jašin "naneo značajnu štetu Rusiji" i "pojačao političke napetosti" dok su se ruske trupe borile u Ukrajini.

"Ovo je čisti politički performans, nema veze sa zakonom", napisao je ruski novinar Vasilij Polonski na Telegramu.

Video: Bespilotne letelice napunjene eksplozivom pogodile centar Kijeva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cile Mile

    6. decembar 2022 | 18:30

    Toga nema ni u Severnoj Koreji. Samo je bilo u Hitlerovoj Nemačkoj.

  • Sale71🐎

    6. decembar 2022 | 17:04

    Tako se radi sa neprijateljima svoje zemlje a ne kao kod nas postaju bosovi firme imaju u Srbiji pa I u CH

  • bojan

    6. decembar 2022 | 16:25

    Malo je 9 godina za laz.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA