≫ 

Ko su Građani Rajha, desničari koji su planirali puč u Nemačkoj: Među njima i vojnici, koliko su opasni?

Građani Rajha ne priznaju SR Nemačku, smatraju da je ona i dalje okupirana

  • 9

U Nemačkoj je danas uhapšeno 25 osoba, pripadnika i simpatizera terorističke organizacije Građani Rajha (Reichsbürger) zbog sumnje da su planirali državni udar.

Postavlja se pitanje ko su tzv. Građani Rajha?

"Građani Rajha" ne priznaju Saveznu Republiku Nemačku, smatraju da je ona i dalje okupirana, Za njih su još uvek na snazi granice Nemačkog Rajha iz 1937. Oni se libe ni upotrebe nasilja.

U skladu sa tim ne priznaju zakone, državne službe i sudove, kao ni zvanične dokumente. Reč je o manjim grupama i pojedincima, pre svega u Brandenburgu, Meklenburgu-Prednjoj Pomeraniji i Bavarskoj.

Oni odbijaju da državi plaćaju porez i formiraju svoja mala "državna područja" koja nazivaju "Drugi nemački rajh", „Slobodna država Pruska" ili "Kneževina Germanija". Čak štampaju i svoje pasoše i vozačke dozvole. Na svojim internet-stranicama najavljuju nastavak "borbe protiv Savezne Republike Nemačke".

I drugi nemački mediji svojevremeno su pisali da je neformalna grupa istomišljenika, počela kao sektaška, ali bezopasna varijanta teortetičara zavere, mutiralo u u jezgro desničarskog terorističkog udruženja. Međutim, nemačka tajna služba upozorava godinama da je ovakvih ekstremista sve više i da su sve opasniji.

Prema procenama Kancelarije za zaštitu Ustava, ova grupa ima više hiljada pristalica i simpatizera.

Tako je u oktobru 2016. teško naoružani pripadnik te grupe ubio jednog policajca.

Današnja akcija u Nemačkoj pokazuje da je među njima bilo i bivših vojnika.

U saopštenju tužilaštva navodi se da su bivši pripadnici nemačke vojske odigrali značajnu ulogu u organizaciji i planiranju puča. Među njima su bili i nekadašnji pripadnici elitnih specijalnih jedinica. Zaverenici su, objavila je kancelarija federalnog tužilaštva, planirali lično da zavladaju Nemačkom. Verovali su da svoje ciljeve mogu da ostvare samo "vojnim sredstvima i nasiljem protiv predstavnika države", što je uključivalo i ubistva.

Video: Poslednja noćna bakljada za Angelu Merkel: Nemačka više neće biti ista

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miso

    7. decembar 2022 | 11:43

    Nemačka je pod Američkim protektoratom,daleko od nezavisne države.

  • bole

    7. decembar 2022 | 11:40

    Evo šokirani smo, nikada ne bi to očekivao od njih i Hrvata. Šok

  • Невена

    7. decembar 2022 | 11:06

    Секташи а ми нешто слично да смо урадили били би из Њемачке бомбардовани јер смо им силом ускратили основна људска и вјерска права ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA