• 0

Ko je vođa jezivog kulta koji je oženio 9 maloletnica: Sebe zvao prorokom, terao devojke na odnose sa drugima

, Telegraf

Bejtmen se 2019. godine razišao sa pretgodnim liderom i proglasio sebe prorokom, brzo je oko sebe okupio 50 ljudi, sa 20 od njih se oženio, uključujući najmanje devet maloletnica

  • 0
Samuel Bateman poligamija Arizona incest kult mormoni

Foto: Tanjug/AP

Nekoliko žena i devojaka, obučene u haljine sličnih boja, čekale su ispred kuće u Kolorado Sitiju u Arizoni dok su naoružani federalni agenti pretraživali rezidenciju u potrazi za muškarcem kojeg sve zovu suprugom, uključujući i maloletnice.

Agenti su pronašli i uhapsili Semjuela Bejtmena (46), samoproklamovanog proroka i člana Fundamentalističke crkve Isusa Hrista svetaca poslednjih dana, radikalnog ogranka mormonske crkve koja i dalje praktikuje poligamiju.

U optužnici u koju je uvid imao The Salt Lake Tribune navodi se da se Bejtmen "proglasio prorokom" 2019. godine i oženio se brojnim ženama i devojkama. Članovi porodice rekli su istražiteljima da je razmišljao da čak i rođenu ćerku uzme za ženu.

Bejtmen je odrastao u Kolorado Sitiju, koji se nalazi na granici između Arizone i Jute. Taj grad se zajedno sa Hajdejlom u Juti, smatra matičnom bazom za Fundamentalističku crkvu Isusa Hrista svetaca poslednjih dana.

Samuel Bateman poligamija Arizona incest kult mormoni

Foto: Tanjug/AP

Do 1904, poligamija je bila relativno uobičajena u mormonskoj veri, ali je crkvena poslanica koju je te godine doneo Džozef F. Smit, nećak osnivača religije, nazvao Drugim manifestom zabranjene bračne prakse koje su kršile zakon i ekskomunicirale članove koji su odlučili da nastave da praktikuju višestruke brakove.

Članovi koji su odbili da se povinuju novim pravilima reorganizovali su se i postali Fundamentalistička crkva Isusa Hrista svetaca poslednjih dana.

Grupa postoji kao odvojeni entitet moderne mormonske crkve i u pitanju je tajna zajednica u velikoj meri zasnovana u Juti i Arizoni.

Iako je zajednica tradicionalno bila zatvorena za spoljni svet, to je počelo da se menja poslednjih godina i imalo ulogu u hapšenju Bejtmena.

Stanovnici područja su nekoliko puta u protekle dve godine dojavili nadležnima o navodnim delima Bejtmena. Sudski dokumenti otkrivaju da su savezni agenti postali zabrinuti da Bejtmen uzima maloletnice za svoje supruge.

Bejtmen je stvorio snažan vakuum u zajednici nakon što je prethodni lider, Voren Džef, uhapšen i osuđen za seksualni napad maloletnica koje je oženio. Bejtmen se 2019. godine razišao sa njim i proglasio sebe prorokom, brzo je oko sebe okupio 50 ljudi, sa 20 od njih se oženio, uključujući najmanje devet maloletnica.

Bejtmen je uhapšen u avgustu nakon što ga je policija zaustavila dok je u prikolici prevozio mlade devojke, prema AP. To je navelo FBI da posumnja da se bavi trgovinom maloletnica za seks širom SAD zajedno sa drugim članovima zajednice.

U zapisima od 2021. godine koje su sakupili istražitelji, Bejtmen je tvrdio da šalje svoje žene, uključujući i decu, da imaju seks sa drugim muškarcima u zajednici jer mu je Bog rekao da to uradi, prema pisanju Tribune.

Njegov rođak je za medij otkrio kako se Bejtmen drastično promenio nakon saobraćajne nesreće u Kanadi, tvrdeći da se to desilo kao "da se upalilo svetlo" i da je postao veoma ekstremna osoba.

Nakon nesreće, Bejtmen je počeo da iskazuje ekstremne religiozne stavove i da tera od sebe one koji se nisu slagali sa njim. Džef je tada bio lider zajednice i svojim slebdenicima zabranio je "moderne" luksuze, kao što su sport, internet, knjige, muzika i televizija.

Džef je uhapšen 2006. godine i osuđen je zbog seksualnog kontakta sa devojkama koje je uzeo za žene, ali je ta osuda kasnije poništena. Ponovo je optužen 2011. godine i osuđen je na doživotnu kaznu zatvora.

Tada je na scenu stupio Bejtmen. Prema članovima zajednice sa kojima je razgovarao The Tribune, Bejtmen je navodno tvrdio da je Džef samo sa njim pričao i preuzeo je autoritet nad članovima preko bivšeg vođe.

U jednom trenutku Bejtmen je navodno počeo da koristi autoritet kako bi prisilio devojčice i žene da imaju seks sa drugim muškim članovima zajednice.

U sudskim zapisima navodi se da je Bejtmen navodno terao devojčice da stoje gole i gledaju ga kako ima seks sa drugim muškarcima iz zajednice.

On je svoje postupke opravdavao tvrdnjom da je izvršavao volju "Oca nebeskog" i rekao devojkama da su "žrtvovale svoju vrlinu za Gospoda".

Bejtmen je trenutno optužen za opstrukciju pravde jer je navodno naredio svojim slebdenicima da obrišu aplikaciju za poruke Signal.

Negirao je krivicu za tu optužbu, kao i za optužbe za zlostavljanje dece koje je protiv njega podigla država Arizona. Nejasno je da li se čeka još optužnica.

Maloletnice iz njegove grupe žene odvedene su u pritvor i smeštene u grupne domove u predgrađu Feniksa nakon racije. Osam od devet pobeglo je iz državnog pritvora krajem novembra, navodi The Tribune. Osam devojaka je kasnije pronađeno na Airbnb-u u Spokenu u Vašingtonu sa jednom od odraslih žena Bejtmena.

Moreta Rouz Džonson (19), odrasla žena sa maloletnicama, uhapšena je zbog kidnapovanja i vraćena nazad u Arizonu. FBI nije otkrio gde su devojčice smeštene nakon što su pronađene u Vašingtonu.

Video: Brat i sestra napravili dete, preti im zatvor zbog incesta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok