Rusi se bore sa novim neprijateljem sa dolaskom zime: Nisu spremni za oštre uslove, umiru od hladnoće?

Borba sa niskim temperaturama nije mogla da dođe u gore vreme za ruske trupe, koje su se suočile sa žestokim otporom i brojnim kontraofanzivama ukrajinskih snaga, koje su zaustavile napredovanje Moskve

  • 28
Rusija, Rusko Z simbol ruske invazije, rat u Ukrajini, ruski vojni simbol Foto: Profimedia/Danil Aikin/TASS

Ruski vojnici se suočavaju sa novim neprijateljem tokom nastavka rata u Ukrajini, a neki izveštaji sugerišu da bi neadekvatna oprema i odeća mogla da dovede do smrti od hipotermije.

"To se dešava kada imate modnog dizajnera, kao što je Valentin Judaškin koji je kreirao rusku vojnu uniformu", rekla je za Fox News Digital Rebeka Kofler, bivša obaveštajna službenica DIA i autorka knjige "Putin’s Playbook: Russia’s Secret Plan to Defeat America".

Do njene izjave došlo je nakon što su se u nedelju pojavili izveštaji koji sugerišu da se ruske snage muče sa niskim temperaturama jer navodno oprema i odeća koju imaju nije pogodna za zimsku borbu.

"Za ruske trupe sada postoje prilično značajni dokazi da su loše opremljeni, posebno regruti, umirali čak i u kampovima za obuku od hipotermije", rekao je stručnjak za bezbednost Robert Foks u intervjuu za vikend.

On je dodao da ruske trupe imaju neadekvatne vreće za spavanje, neadekvatnu odeću i da se bore sa hladnoćom.

"Teško im je da se bore na hladnoći, ali se borbe ipak nastavljaju", rekao je on.

Borba sa niskim temperaturama nije mogla da dođe u gore vreme za ruske trupe, koje su se suočile sa žestokim otporom i brojnim kontraofanzivama ukrajinskih snaga, koje su zaustavile napredovanje Moskve.

Prema rečima Kofler, problem sa kojim se Rusija sada suočava datira iz sovjetske ere i vojne tranzicije. Ona je istakla da je Judaškin zapravo oblačio Raisu Gorbačovu, suprugu bivšeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova.

"Ruski vojnici koji umiru od hipotermije tokom zime nije ništa novo. Za razliku od uniforme sovjetske armije koja je dizajnirana za teške ruske zime, moderna ruska vojna uniforma nije prilagođena niskim temperaturama", rekla je ona.

Kherson Herson ruski vojnici Ukrajina vojnik Foto: Tanjug/AP

Umesto toga, rebrendiranje ruske vojske iz 1994. godine izazvalo je "zaprepašćenje" među vojnicima, sa dizajnom koji je "davao prioritet stilu i niskoj ceni, a ne pragmatizmu i funkcionalnosti".

"Umesto prirodnih tekstila kao što su pamuk, lan, teška i gruba vuna, korišćeni su sintetički materijali koji su činili da vojnicima bude hladno zimi, a toplo leti. Tradicionalna ruska obuća od filca, valenki, koju su nosili vojnici i civili stotinama godina, zabranjena je od strane postsovjetskog vojnog vrha", rekla je Kofler.

Zimski uslovi takođe bi mogli da utiču na ruske sposobnosti da koriste dronove koje je zemlja navodno nedavno nabavila od Irana. The Express je u ponedeljak objavio da je Rusija prestala sa upotrebom iranskih dronova Shahed-136 u Ukrajini, jer njegovi delovi ne mogu da funkcionišu na zimskim temperaturama.

"Bilo koja letelica, ili drone, koji su napravljeni od plastike i takvih materijala osetljivi su na hladnoću i zimske uslove", rekao je Jevgenij Silkin iz Komande združenih snaga za strateške komunikacije Oružanih snaga Ukrajine.

Silkin je rekao da dronovi, koji su bili korišćeni u blizini centara i izazvali su teške gubitke u proteklim mesecima, nisu detektovani skoro mesec dana.

Međutim, Kofler je bila skeptična prema ideji da dronovi neće raditi zimi, tvrdeći da su napravljeni "skoro isključivo sa zapadnim delovima i da bi trebalo da budu dizajnirani da funkcionišu bez obzira na vremenske uslove".

"Čak i ako ovi dronovi nisu optimizovani za niske temperature, i dalje bi mogli da izazovu povrede i smrt kada gađaju naseljena područja, što Rusi i rade", rekla je Kofler.

Ona je dodala da ruska ratna strategija naglašava psihološki pritisak na civile, kako bi oni izvršili pritisak na ukrajinsko rukovodstvo da zaustavi patnje koje su im nanele ruske snage.

Video: Vožnja sa poljskim medijima kroz područje pogođeno projektilima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA