Pobeda Rafaela Vornoka u Džordžiji donela demokratama većinu u Senatu

Demokrate će imati većinu od 51 mesta u Senatu koji broji 100 članova

  • 1
Senator Rafael Vornok, Raphael Warnock Printskrin:Youtube/ ABC7

Demokratski senator Rafael Vornok pobedio je republikanskog protivkandidata Heršela Volkera u drugom krugu izbora u američkoj državi Džordžiji, čime demokrate ne samo da su zadržale kontrolu u Senatu, već su dobile i većinu.

Tako su američki međuizbori održani 8. novembra i zvanično okončani pošto je Džordžija jedina država u kojoj je održan drugi krug.

Posle Vornokove pobede u utorak, demokrate će imati većinu od 51 mesta u Senatu koji broji 100 članova, nakon što su prethodno obe stranke imale po 50 mesta.

Demokratama će Vornokova pobeda donekle dati veći manevarski prostor i olakšati da potvrđuju kandidate za sudije i pozicije u administraciji. Međutim, za usvajanje većine zakona i dalje je potrebna podrška republikanaca.

Takođe, ovi izbori pokazali su da Džordžija ostaje jedna od ključnih država na predsedničkim izborima 2024. godine. Demokrate su u protekle dve godine pobedile u tri trke za Senat u toj američkoj državi, u kojoj je nekada Republikanska stranka imala najveću popularnost, ali gde je predsednik Džozef Bajden pobedio 2020. godine.

Sa druge strane, porazu republikanskog kandidata, predstavlja neuspeh za bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa koji se ponovo kandidovao za republikansku predsedničku nominaciju.

Vornok je mesto senatora prvi put osvojio u januaru 2021. godine. Vornok je sveštenik u crkvi u Atlanti i u 51. godini važi za demokratsku zvezdu u usponu.

Prema oceni BBC, neće proći mnogo vremena a njegovo ime će se naći u razgovorima o budućim demokratskim kandidatima, možda vež 2024. ako se Bajden ne kandiduje za reizbor.

Na izborima za Kongres republikanci su osvojili tesnu većinu u Predstavničkom domu.

Video: Obećavam da ću biti predsednik koji neće deliti ljude: Pobednički govor Bajdena!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA