Predsednik Perua opozvan i uhapšen nakon što je pokušao da raspusti Kongres

Očekuje se da će potpredsednica Dina Boluarte položiti zakletvu kao novi predsednik Perua, ali će morati da dobije međustranačku podršku da bi mogla da vlada.

  • 1
Pedro Castillo, Pedro Kastiljo Foto: Tanjug/AP

Predsednika Perua Pedra Kastilja pritvorila je policija u glavnom gradu Limi, rekao je za CNN izvor koji poznaje slučaj, nakon što su poslanici glasali za smenu Kastilja u burnom danu za tu južnoameričku naciju.

Očekuje se da će potpredsednica Dina Boluarte položiti zakletvu kao novi predsednik Perua, ali će morati da dobije međustranačku podršku da bi mogla da vlada, piše CNN.

Većina od 101 člana na kongresu Perua koji broji 130 ljudi glasala je za opoziv Kastilja u sredu popodne, nakon što je Kastiljo ranije u toku dana pokušao da raspusti telo i uspostavi hitnu vladu.

Njegov poziv na parlamentarne izbore kako bi se radilo na novom ustavu ranije tokom dana izazvao je niz ostavki vlade, žestoke reakcije najviših zvaničnika i osude regionalnih suseda.

Pre glasanja o opozivu u Kongresu, sama Boluarte je na Tviteru kritikovala Kastiljov plan raspuštanja.

"Odbacujem odluku Pedra Kastilja da izvrši slom ustavnog poretka zatvaranjem Kongresa", napisala je ona na Tviteru.

"To je državni udar koji pogoršava političku i institucionalnu krizu koju će peruansko društvo morati da prevaziđe uz strogo poštovanje zakona", dodaje.

Najmanje sedam ministara je podnelo ostavke, uključujući ministra životne sredine Vilberta Rozasa, ministra finansija Kurta Burnea, ministra spoljnih poslova Cezara Landu i ministra pravde Feliksa Čeroa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uskoro

    8. decembar 2022 | 00:04

    Nadam se da ce i ovaj nas da se nadje na istom mestu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA