Od borbe sa rakom, do Filipove smrti: Biograf kraljice Elizabete otkrio detalje koje javnost do sad nije znala

U knjizi "Elizabeta: Intimni portret", biograf otkriva detalje iz poslednjih godina kraljičinog života

  • 1
Kraljica Elizabeta II Foto: Tanjug/AP

Iako je prošlo skoro tri meseca otkako nas je napustila kraljica Elizabeta, njen lik i delo i dalje nastavljaju da šokiraju ljude širom sveta.

I dok se kralj Čarls polako navikava na novu funkciju i priprema za ceremoniju krunisanja, njegov prijatelj i kraljevski biograf Gajl Brendert uveliko radi na knjizi o životu njegove majke.

On je odlučio da u ispovesti za britanske medije otkrije do sada nepoznate detalje o životu žene koja se trudila da iza kapija Bakingemske palate, detalje privatnog života zadrži za sebe.

U knjizi "Elizabeta: Intimni portret", Gajl otkriva detalje iz poslednjih godina kraljičinog života. Njegova knjiga izašla je istog dana kada i serija kraljičinog unuka princa Harija i Megan Markl.

Kraljičina tiha borba sa rakom

Kraljičin biograf i blizak prijatelj njenog supruga Filipa, otkrio je medijima da se kraljica pred smrt borila sa rakom. Iako je zvanično saopšteno da je uzrok kraljičine smrti starost, Gajl tvrdi da je ona imala redak oblik raka kostiju- mijelom.

"Čuo sam da kraljica ima težak oblik mijeloma, malignog tumora kosti. Sada je jasno zašto je često bila toliko umorna i zašto je imala probleme sa kretanjem", ispričao je on.

On je dodao da je jedan od glavnih siptoma ovog tipa raka jak bol u kostima.

"Osobe uglavnom imaju bolove u donjem delu leđa i karlici. Ova bolest uglavnom pogađa starije osobe", kaže on.

Iako trenutno ne postoji lek za ovu bolest, u lečenju se uglavnom koriste lekovi protiv bolova, kao i vitamini za jačanje imuniteta.

"Kada bolest počne da napreduje, pacijentu je uglavnom ostalo nekoliko meseci ili dve do tri godine života", kaže Gajl.

Kraljica Elizabeta II Poslednja zvanična fotografija kraljice Elizabete Foto: Tanjug/AP

Kraljica je rekla Megan da može da nastavi da glumi

Biograf tvrdi da je kraljica Elizabeta pokušala da učini sve kako bi Megan Markl bila srećna. On tvrdi da je tokom njihovog prvog sustreta, kraljica navodno rekla Megan da može da nastavi da se bavi glumom.

Megan je kraljicu upoznala nedugo nakon što je započela vezu sa njenim unukom princom Harijem. U to vreme megan se još uvek bavila glumom i bila je poznata po seriji "The Suits".

Meghan Markle, Kraljica Elizabeta Kraljica i Megan su u javnosti delovale skladno Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Onog trenutka kada je Hari zaprosio megan, ona je prestala da se bavi glumom i počela je da ispunjava kraljevske dužnosti.

Dve godine kasnije Hari i Megan su saoštili da sa sinom arčijem napuštaju kraljevsku porodicu, a zatim su se ubrzo odselili u SAD. Nakon njihovog odlaska odnos Harija sa ostalim članovima porodice se znatno pogoršao, posebno posle njihovog intervjua sa Oprom Vinfri.

Meghan Markle, Megan Markl Ceo svet je brujao o intervjuu Harija i Megan sa Oprom Vinfri Foto: Tanjug/AP

Oni su u intervjuu kraljevsku porodicu optužili za rasizam, a javnost im je na ovome zamerila, jer se u tom trenutku princ Filip borio za život u bolnici.

Filip rekao Kejt Midlton da ona nije poznata ličnost

Princu Filipu je navodno laknulo kada je njegov unuk princ Vilijam počeo da se zabavlja sa Kejt Midlton. Gejl je u knjizi opisoa da je prilikom upoznavanja, kraljičin suprug tada mladoj Kejt Midlton uputio nekoliko komplimenata.

"Princ Filip mi je rekao da mu je laknulo kada je upoznao Kejt i kada je video da se radi o osobi koja ima puno kvaliteta. On joj je tokom upoznavanja rekao da ukoliko želi da bude u centru pažnje, to nije uloga za nju. Rekao joj je da će biti u nevolji ako želi tako nešto. Posavetova ju je da je njena uloga da prati i podržava supruga", kaže Gejl.

Princ Filip sahrana Kejt Midlton Kejt Midlton bila je jako tužna na sahrani princa Filipa Foto: Tanjug/AP

On dodaje da joj je princ rekao da ona nije poznata ličnost.

"Ti nisi poznata, tvoja uloga je da predstavljaš kraljevsku porodicu i to je sve. Ti ne treba da gledaš u kameru. Kraljica nikada, ali nikada ne gleda u kameru, Uvek gledaj u ooga s kim razgovaraš", navodno je tada princ Filip posavetovao Kejt.

Kraljica je razumela Harijevu želju da napiše memoare

Autor u svojoj knjizi tvrdi da je kraljica Elizabeta jako volela svog unuka princa Harija i da je od t+početka razumela njegovu želju da napiše memoare.

Ona je uvek o hariju mislila da je jako zabavan i duhovit i od sveg srca mu je poželela sve najlepše kada je odlučio da se preseli u Kaliforniju.

"Razumela je da želi da ispriča njegovu stranu priče. Znala je da to ne želi da uradi samo zbog novca ", kaže Gajl.

On je takođe ispričao da je kraljica do poslednjeg dana bila bliska sa Harijem i da su često razgovarali telefonom.

Elizabeta nije bila uz princa Filipa kada je preminuo

"Kraljica ELizabeta nije bila uz princa Filipa u poslednjim trenucima njegovog života", tvrdi kraljičin biograf u svojoj knjizi.

Nakon što se 2017. godine Filip povukao iz javnog života, on je često provodio vreme u drugim rezidencijama, tako da se par ređe viđao.

Iako su se manje viđali, oni su se trudili da svoju ljubav neguju na daljinu, pa su se svakodnevno čuli telefonom.

"Filip je voleo da provodi dane kako je on želeo, ali su se uvek čuli.

Ali kako mu se zdravlje naglo pogoršavalo, kraljica je pored svih obaveza ostala je uz njega.

Međutim, tog 9. aprila, princ je naglo preminuo u svojoj sobi, a posada nije stigla na vreme da probudi kraljicu kako bi bila pored njega.

On tvrdi da je kraljica poslednje dane života provela gledajući televiziju, a omiljena emisija bila joj je "line of Duty" koja se emituje na BBC-u.

Podsetimo, kraljica je preminula 8. septembra u zamku Balmoral u Škotskoj.

U trenutku njene smrti u zamku su bili samo njena princeza Ana i kralj Čarls sa suprugom Kamilom.

Premijerka Velike Britanije Liz Tras obaveštena je o kraljičinoj smrti u 16.30 po lokalnom vremenu.

Isti uzrok smrti naveden je i u umrlici njenog supruga princa Filipa, koji je preminuo u aprilu prošle godine u 99. godini.

Kraljica je sahranjena u kapeli svetog Đorđa u Vindzoru, gde počiva pored svog muža princa Filipa i roditelja.

Video: Ličnosti sveta: Kraljica Elizabeta II

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ortodox RS

    12. decembar 2022 | 07:33

    Zbog nje i njoj slucnih nestadose bez traga Srbi sa Kosova.Mislila je vestica da ce vecno ziveti.Nadam se da je ovaj otpad u paklu gde i pripada.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA