≫ 

Oglasila se turska policija o ubistvu Vukotića: Ilegalno ušao u državu, prethodno uradio estetske operacije

Iz MUP-a su podsetili kako snage bezbednosti nastavljaju sa aktivnostima borbe protiv kriminala i rade na hapšenju osoba koje imaju status begunca, a za koje je utvrđeno da su pobegle u različite zemlje

  • 0
Jovica Jovan Vukotić Foto: Privatna arhiva

Vođa škaljarskog klana Jovan Vukotić, koji je 8. septembra ove godine ubijen u Istanbulu na teritoriji Turske, ušao je sa falsifikovanim dokumentima na ime Predrag Popović.

On je prethodno podvrgnut operaciji izmene lica, naveli su iz turske policije, piše Avaz.

Iz Odeljenja turske policije za bezbednost, borbu protiv krijumčarenja i organizovanog kriminala (KOM) naveli su kako je u vezi sa vođom škaljarskog klana Jovanom Vukotićem, o kojem su se ranije oglašavali, bilo neophodno objaviti nove informacije zbog, kako su naveli, "upornog dezinformisanja".

Inače, Jovan je bio stanovnik i Crne Gore i Srbije, a za njim je bila raspisana crvena poternica.

On je 8. septembra 2018. godine uhapšen u Antaliji, a dva dana kasnije je iz bezbednosnih razloga, sa kesom preko glave predat zameniku ministra unutrašnjih poslova Srbije sa još pet službenika u pratnji.

Petnaest meseci proveo je u zatvoru u Srbiji, nakon čega je predat Crnoj Gori. Tu je opet nakon kraćeg boravka u zatvoru pušten na slovodu. Iz turske policije su saopštili da su ove informacije dobili pisanim putem od relevantnih zemalja nakon što je Vukotić ubijen u oružanom napadu u Istanbulu, 8. septembra ove godine.

U akcijama sprovedenim 12. i 13. septembra, u okviru istrage nakon ubistva Vukotića, privedeno je 20 osumnjičenih, među kojima je 13 osoba određen pritvor, uključujući tri člana kriminalne organizacije "Kavac".

Iz MUP-a su podsetili kako snage bezbednosti nastavljaju sa aktivnostima borbe protiv kriminala i rade na hapšenju osoba koje imaju status begunca, a za koje je utvrđeno da su pobegle u različite zemlje.

S tim u vezi, Turskoj je izručeno 12 članova zločinačkih organizacija iz Severne Makedonije, Gruzije, Albanije i Nemačke. Isto tako su mnogim državama izručena brojna lica, a osim Srbije među državama su Azerbejdžan, Bugarska, Ukrajina, Iran, Belorusija, Bosna i Hercegovina, Pakistan, Gruzija, Australija.

Odlučan pristup

"U okviru borbe protiv globalnog kriminala, jasno je da turska policijska služba odlučno pristupa ovom pitanju, koje je postalo problem svake zemlje u svetu, stvarajući nove reflekse poslednjih pet-šest godina, tačnije od 15. jula 2016. U našoj zemlji se vidi da se sa velikom ozbiljnošću nastavljaju napori za izručenjima našoj zemlji kriminalaca koji su nakon počinjenja krivičnih dela pobegli u druge zemlje", navodi se u saopštenju.

Naglasili su kako incident u slučaju Jovana Vukotića nije u potpunosti shvaćen.

"Jovan Vukotić je uhapšen i deportovan u Srbiju 2018. godine kao rezultat naših napora, kao deo našeg odlučnog stava u borbi protiv transnacionalnih kriminalnih organizacija. Kao rezultat preduzetih mera u vezi sa ovim organizacijama, on je ilegalno ušao u našu zemlju tako što je promenio izgled lica i uzeo pasoš druge zemlje pod lažnim imenom. Rad u tom kontekstu nije bio ograničen samo na Jovana Vukotića, već pojedinci povezani sa mnogim važnim kriminalnim organizacijama nisu dobili priliku da se kriju u našoj zemlji i bili su deportovani", poručili su iz MUP-a.

Borba protiv kriminala

Na kraju su dodali kako će nastaviti sa odlučnim stavom u borbi protiv kriminala i kriminalaca bez obzira na njihovo poreklo.

Vukotić je ubijen 8. septembra na autoputu u istanbulskom okrugu Sisli, a smrtonosne hice ispalio je napadač s motocikla kojim je upravljao još jedan saučesnik.

Vukotić je ubijen u automobilu u kojem su u tom trenutku bili njegova supruga, maloletno dete i vozač, a niko od njih nije povređen.

Video: Policija maršira Severnom Mitrovicom, građani izlaze na ulice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA