Operisana životno ugrožena beba čiji roditelji nisu hteli da primi krv vakcinisanih protiv kovida

Šestomesečna beba se dobro oseća

  • 0
Beba bolnica Foto: Shutterstock

Beba čiji roditelji nisu dozvoljavali da primi transfuziju krvi donora vakcinisanih protiv kovida-19, danas je podvrgnuta neophodnoj operaciji na srcu na Novom Zelandu.

Advokatica roditelja kojima je sud privremeno oduzeo starateljstvo jer je operacija detetu bila od životnog značaja, Sju Grej rekla je za novozelandsku televiziju RNZ da je dečak imao intervenciju i da se dobro oseča.

Viši sud na Novom Zelandu u sredu je doneo odluku da se dete identifikovano samo kao "Beba V" stavi pod starateljstvo zdravstvenih vlasti kako bi beba mogla da ima operaciju na otvorenom srcu u bolnici u Oklandu.

Šestomesečna beba ne bi preživela bez ove hitne operacije zbog urođene srčane mane, prenosi Guardian.

Njegovi roditelji su rekli da ne žele da dozvole operaciju osim ako im se ne garantuje da će dete primiti krv nevakcinisanih davalaca.

Dete je stavljeno pod nadzor kardiohirurga pedijatra do završetka operacije i posoperativnog perioda, verovatno do januara 2023. Roditelji zadržavaju starateljstvo u svim drugim stvarima.

Roditelji su najpre rekli da se neće žaliti na sudsku odluku i da će pružati podršku detetu tokom operacije, ali je sudija nešto kasnije u četvrtak morao da im naloži da omoguće doktorima pripreme za intervenciju pošto je bolnica saopštila da opstruišu pripremu za operaciju i sprečavaju lekare da urade detetu test krvi, rendgenski snimak grudnog koša i pripremu za anesteziju.

Ovaj slučaj izazvao je i protest ljudi koji se protive vakcinaciji.

Video: Ovaj pas vraća bolesnoj deci osmeh na lice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA