≫ 

Stigla reakcija iz Ukrajine na Putinove izjave: "Žali što sa genocidom nije počeo ranije"

"Ruska Federacija će naučiti da poštuje međunarodno pravo i da prihvati "realnost na tlu", koje je u načelu sa granicama postavljenim 1991. godine", rekao je Podoljak

  • 7
Mykhailo Podolyak Mihailo Podoljak Foto: Tanjug/AP

Savetnik predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, Mihail Podoljak, reagovao je na današnje izjave Vladimira Putina, koji je rekao da se Rusija ranije nije fokusirala na Ukrajinu iako je trebalo.

"Putin ne žali što je počeo genocid, ali žali što nije sa tim počeo ranije. Podsetnik za one koji prave kompromise sa đavolom sa kim imaju posla. Ruska federacija će naučiti da poštuje međunarodno pravo i da prihvati "realnost na tlu", koje je u načelu sa granicama postavljenim 1991. godine", rekao je Podoljak.

Podsetimo, Putin je ranije danas izjavio da se Rusija "kasno orijentisala na Ukrajinu".

"Rusija je morala ranije da počne da deluje na situaciju u Ukrajini, nadali smo se da će se rešiti mirnim putem. Očigledno, da budem iskren, kasno smo se snašli. Možda je sve ovo trebalo da počne ranije. Samo smo se nadali da ćemo uspeti da se dogovorimo u okviru Minskih mirovnih sporazuma. Ali šta reći na to“, rekao je predsednik Rusije.

Osvrnuo se i na nedavne izjave Angele Merkel o njemu i Minskom sporazumu i rekao da su ga njene izjave razočarale.

Ranije je bivša Merkel rekla da su sporazumi iz Minska "pokušaj da se Kijevu da vremena da ojača“, a Putin je istakao da ove reči smatra dokazom ispravnosti stava Moskve da započne svoju vojnu operaciju.

"To nisam očekivao, razočaralo me je", rekao je Putin.

On je rekao da je oduvek polazio od toga da su "nemačke vlasti iskrene", čak i kada "pružaju podršku Ukrajini".

Prema njegovim rečima, u odnosima Rusije i Zapada poverenje je već "skoro na nuli”, ali posle izjave Merkelove "nije jasno kako pregovarati – s kim i za kakve garancije”.

Video: Zelenski optužio Ruse da su raketama napali Poljsku: Ovo je ruski napad na kolektivnu bezbednost

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Qrsula

    9. decembar 2022 | 16:39

    Pa zar priznanje Merkelove o prevari sa Minskim sporazumom nije potvrda da je ovaj rat i pripremila i vodi Amerika i Engleska? (Ostali iz Evrope se tu pitaju koliko i ja). Da Putin nije preuzeo ovu operaciju do sada bi već bile instalirane rakete Rusima pred kapijom. U pravu je Putin kada kaže da je ovu akciju trebao da preduzme mnogo ranije.

  • Raca

    9. decembar 2022 | 17:08

    Trebao je Putin ranije da reaguje ,da zavrsi za par dana .Ne bi bilo Amerike i potrcka Evrope , ne bi imali vremena da se organizuju a Ukrajina bi kapitulirala i narod bi se spasio stradanja.

  • J..l

    9. decembar 2022 | 22:48

    Kad kaže genocid verovatno misli na donbas i zeleni?! Kuda ide ovaj svet?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA