• 1

"Pandemija kovida dovela do povećanja nasilja nad ženama" Obeležava se Međunarodni dan ljudskih prava

Ljudska prava obuhvataju univerzalna prava koja ima svaki čovek bez obzira na nacionalnost, pol, nacionalnost, veru, rasu, jezik ili bilo koji drugi status

 • 1
Porodično nasilje, nasilje nad ženama, Ilustracije nasilje, Novinarke protiv nasilja

Foto: Milena Đorđević/Novinarke protiv nasilja/NPN

Međunarodni dan ljudskih prava obeležava se danas, na dan kada je 1948. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, a ove godine pod motom "Dostojanstvo, sloboda i pravda za sve", prenosi Tanjug.

U poruci povodom dana ljudskih prava, generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je zemlje članice, civilno društvo, privatni sektor i ostale da stave ljudska prava u središte svojih napora kako bi se zaustavili "današnji štetni trendovi".

Svet se suočava s međusobno povezanim izazovima za ljudska prava bez presedana, naveo je Gutereš. Generalni sekretar UN je upozorio da su glad i siromaštvo u porastu, čime su ugrožena ekonomska i socijalna prava stotinama miliona ljudi. Gutereš je saopštio i da se medijske slobode i bezbednost novinara u opasnom padu u skoro svim delovima sveta.

- Nestaje poverenje u institucije, naročito među mladima. Pandemija kovid-19 je dovela do povećanja nivoa nasilja nad ženama i devojčicama - rekao je.

Ljudska prava su univerzalna prava koja ima svaki čovek bez obzira na nacionalnost, pol, nacionalnost, veru, rasu, jezik ili bilo koji drugi status. Obuhvataju pravo na život, obrazovanje, rad, zdravlje i slobodu. Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima bila je prvi pravni dokument koji je utvrdio osnovna ljudska prava koja treba univerzalno zaštititi.

Obeležavanje ovog datuma ustanovlјeno je 1950. godine na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) istakla je u saopštenju povodom Međunarodnog dana ljudskih prava da su krizna vremena test za zaštitu ljudskih prava i da, pošto se ljudska prava i dalje krše, moramo da radimo zajedno u duhu dijaloga i na nacionalnom i na međunarodnom nivou, ako želimo da ostvarimo postulat sadržan u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima o svetu u kome su svi jednaki u pravima.

Video: Žene su zakon dobija sve veću podršku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Zmaj

  10. decembar 2022 | 10:49

  Previse vremena sa zenom zatvoren u kuci..pa sta moze da se desi😂

  0
  2

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok