Bajdenova razmena "Trgovca smrću" za Grajner je druga od početka mandata. Bela kuća: Ovo će ostati retkost

Rusija je odbila da pusti na slobodu i Pola Vilana, bivšeg američkog marinca koji je uhapšen zbog optužbi za špijunažu

  • 0
Viktor But Britni Griner Foto: Tanjug/AP

Od početka svog predsedničkog mandata, Džo Bajden je bio oprezan u pogledu razmene zatvorenika. Kad god bi se otvorila mogućnost pregovora o razmeni onih koji se drže u SAD za

Amerikance koji su držani u inostranstvu, članovi njegove administracije pokazali bi nevoljnost, kaže osoba uključena u takve diskusije. Za neke od porodica Amerikanaca zatočenih u inostranstvu, to je bila frustrirajuća prepreka.

A onda je došlo do olakšanja prošlog februara, baš kada se Rusija spremala da pokrene tenkovski napad na glavni grad Ukrajine, Kijev. Ruski zvaničnici sugerisali su da su voljni da razgovaraju o oslobađanju bivšeg američkog marinca Trevora Rida, koji je uhapšen u hotelu u Moskvi 2018. godine, na osnovu optužbi za špijunažu, a onda se ozbiljno razboleo u ruskom zatvoru. Njegovo loše zdravstveno stanje učinilo je razgovor još hitnijim. Ruske vlasti su u aprilu pristale da Rida puste kući u zamenu za Konstantina Jarošenka, ruskog pilota i osuđenog dilera droge. Njega je Bajdenova administracija pristala da razmeni za Rida.

Razmena za Rida dovela je do novog otvaranja u Bajdenovom pristupu u pregovorima o taocima. To je označilo početak priznanja administracije da je zamena zatvorenika za Amerikance koji su zatvoreni u drugim zemljama još jedno sredstvo koje se može koristiti za obezbeđivanje njihovog oslobađanja. Dok kritičari takvih razmena kažu da one podstiču kidnapovanje Amerikanaca, drugi koji su uključeni u tako delikatne diplomatske napore tvrde da su dokazi o tome tanki i da takva tvrdolinijaška politika ignoriše težak položaj Amerikanaca koji su trenutno zatvoreni.

U julu je Bajdenova administracija stavila još jednu ponudu na sto sa Moskvom: puštanje osuđenog ruskog trgovca oružjem Viktora Buta u zameni za američku košarkašicu Britni Grajner i bivšeg marinca Pola Vilana. Grajner je uhapšena na aerodromu u Moskvi u februaru jer je u koferu imala ulje kanabisa. Osuđena je na devet godina zatvora nakon što je priznala krivicu. Vilan je uhapšen u hotelu u Moskvi u decembru 2018. godine tokom puta u Rusiju na venčanje prijatelja. Nakon onoga što je nazvao "sramnim suđenjem", osuđen je zbog špijunaže u junu 2020. i dobio je 16 godina zatvora.

Britni Grajner Foto: Tanjug/AP

Rusija je mesecima odbijala ovu ponudu za razmenu. A onda je pre nekoliko nedelja stigla kontraponuda. Rusija želi da izvede razmenu za Buta, ali samo za puštanje Grajner.

Nakon vesti o razmeni Buta za Grajner, Bajdenova Bela kuća je naglasila da strane vlade ne bi trebalo da pretpostavljaju da će razmene biti zajednički deo pregovora kako bi se obezbedilo oslobađanje Amerikanaca zatočenih u inostranstvu, prenosi Time.

"S obzirom na to koliko je ovo izuzetno retko, svaki zaključak da je to nekako postalo norma bio bi pogrešan - ne mislim da bi vlade širom sveta trebalo da izvuku takav zaključak", rekao je visoki zvaničnik administracije u četvrtak.

"Ali u retkim slučajevima, kada postoji imperativ da se Amerikanci vrate kući, što je pravi prioritet za predsednika, ponekad više nema alternative", rekao je zvaničnik.

Bajdenova upotreba zamene zatvorenika ne označava pomak u politici SAD u odnosu na prethodnu administraciju. Trampova administracija je u decembru 2019. godine obezbedila oslobađanje postdiplomca sa Prinstona Sijue Vanga, koga su Iranci optužili za špijunažu i koji je bio u zatvoru tri godine, oslobađanjem iranskog naučnika za matične ćelije Masuda Sulejmanija, koji je uhapšen 2018. zbog pokušaja izvoza istraživačkog materijala bez licence. Sledeće godine Iran je pustio Amerikanca Majkla Vajta, veterana američke mornarice, u zamenu za oslobađanje Majida Taherija, poznatog i kao Mateo Taeri, iransko-američkog lekara koji je optužen za kršenje američkih sankcija.

Pred kraj svog predsedničkog mandata, Donald Tramp je takođe odobrio da avganistanska vlada pusti 5.000 talibanskih zatvorenika kao deo njegovog dogovora iz 2020. o određivanju vremenskog okvira za američko povlačenje iz Avganistana.

Porodica Pola Vilana saznala je u sredu da su SAD blizu da obezbede puštanje na slobodu Grajner, ali da će Vilan verovatno ostati u Rusiji.

Pol Velan Paul Whelan Foto: Profimedia/TASS/Dmitry Serebryakov

Brat blizanac Pola Vilana, Dejvid Vilan, rekao je u četvrtak u izjavi za ABC News da je činjenica da Pol nije bio deo najnovijeg dogovora "javno razočarenje za nas" kao i "katastrofa za Pola". "Bajdenova administracija je donela ispravnu odluku da vrati Grajner kući i da sklopi dogovor koji je bio moguć, umesto da čeka onaj koji se neće dogoditi", rekao je on.

Nakon puštanja na slobodu Grajner, Pol Vilan je razgovarao telefonom sa CNN iz ruskog zatvora.

"Veoma sam razočaran što više nije urađeno da se obezbedi moje puštanje na slobodu, posebno pošto se bliži četiri godine od mog hapšenja. Uhapšen sam zbog zločina koji se nikada nije dogodio", rekao je on.

On je dodao da je poslednjih nedelja "naveden da veruje da se stvari kreću u pravom smeru i da vlade pregovaraju i da će se nešto dogoditi prilično brzo".

Zvaničnici Bele kuće ssvesni su tog razočarenje.

"Kroz svaki korak procesa, nastojali smo da vratimo Pola Vilana kući i to se neće promeniti - to će i dalje biti naša posvećenost", rekla je u četvrtak sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer.

"Nažalost, zbog prirode potpuno nelegitimnih optužbi koje su podigli protiv Pola, Rusi ovu situaciju tretiraju drugačije", rekla je ona.

Visoki zvaničnik administracije rekao je da je svako veselje koje se oseća u četvrtak povodom oslobađanja Grajner veoma ublaženo svešću o neprihvatljivim okolnostima Vilanovog zatočeništva u Rusiji".

Video: Ličnosti sveta: Džozef Bajden

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA