U Iranu pogubljen još jedan učesnik protesta zbog ubistva dva policajca

Protesti su izazvani smrću 22-godišnje Mahse Amini nakon što ju je uhapsila državna policija za moral jer navodno nije nosila hidžab kako treba

  • 2
Iran protest Foto: Tanjug/AP

Iran je saopštio da je pogubljena još jedna osoba uhapšena tokom protesta zbog smrti Mahse Amini.

Prema pisanju novinske agencije Mizan, kojom upravlja iransko pravosuđe, pogubljen je Madžidreza Rahnavard. On je osuđen zbog, kako se navodi, ubistva dva pripadnika snaga bezbednosti hladnim oružjem i za ranjavanje četiri osobe u Mashadu 17. novembra.

Prvi demonstrant pogubljen je prošle nedelje. Mohsen Šekari pogubljen je vešanjem nakon što ga je revolucionarni sud proglasio krivim za "neprijateljstvo protiv Boga".

Aktivisti za ljudska prava upozoravaju da bi i drugi uskoro mogli biti ubijeni, jer je najmanje desetak ljudi do sada osuđeno na smrtnu kaznu zbog učešća u demonstracijama.

Protesti su izazvani smrću 22-godišnje Mahse Amini nakon što ju je uhapsila državna policija za moral jer navodno nije nosila hidžab kako treba.

Njena smrt je dirnula nerv u Islamskoj Republici, pošto su istaknute javne ličnosti izašle u znak podrške pokretu, uključujući vrhunskog iranskog glumca Taraneha Alidoostija. Protesti su se od tada spojili oko niza pritužbi na autoritarni režim.

Prema Amnesti internešenelu, od novembra, iranske vlasti zatražile su smrtnu kaznu za najmanje 21 osobu u vezi sa protestima.

Prema norveškoj organizaciji Iran Human Rightsu, najmanje 458 osoba je ubijeno u nemirima od septembra.

Krajem novembra, Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava rekao je da je Iran u "punopravnoj krizi ljudskih prava" i pozvao na nezavisnu istragu o kršenju ljudskih prava u zemlji.

Video: Iranska fudbalerka oborila rekord u pimplovanju lopte

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA