Na svečanoj ceremoniji u Stokholmu uručene Nobelove nagrade ovogodišnjim laureatima

Tokom večeri usledio je svečani banket u Gradskoj kući u Stokholmu

  • 0
Dodela Nobelovih nagrada Foto: Tanjug/AP

U Stokholmu su na svečanoj ceremoniji uručene Nobelove nagrade ovogodišnjim laureatima.

Ceremoniji su prisustvovali i dobitnici Nobelovih nagrada iz 2020. i 2021. godine, pošto se u prethodne dve godine ceremonija nije održavala.

U Koncertnom domu u Stokholmu je, posle dvogodišnje pauze zbog pandemije, održana tradicionalna svečana ceremonija na kojoj su svečano uručene Nobelove nagrade ovogodišnjim laureatima.

Nagrade je laureatima iz ekonomije, književnosti, hemije, fizike i medicine uručio švedski kralj Karl XVI Gustav.

Ranije danas, u Oslu je uručena Nobelova nagrada za mir aktivisti iz Belorusije Alešu Beljackom, ruskoj organizaciji za ljudska prava "Memorijal" i ukrajinskoj organizaciji "Centar za civilne slobode".

U Oslu su uručene Nobelove nagrade za mir

Nobelova nagrada za književnost uručena je francuskoj književnici Ani Erno, za hemiju Kerolin Bertoci, Mortenu Meldalu i Beriju Šarplesu, a za fiziku Alenu Aspeu, Džonu Klauzeru i Antonu Cajlingeru.

Nagrada za medicinu ili fiziologiju uručena je švedskom naučniku Svanteu Pebu, a za ekonomija nagrada je uručena Benu Bernankeu, Daglasu Dajmondu i Filipu Dibvigu, piše RTS.

Ceremoniji dodele nagrada prisustvovali su i laureati kojima su Nobelove nagrade dodeljene u prethodne dve godine, pošto se zbog pandemije koronavirusa, ceremonija tada nije održavala.

Tokom večeri usledio je svečani banket u Gradskoj kući u Stokholmu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA