Libijac u pritvoru u SAD, 34 godina nakon strašnog napada: Optužen da je napravio bombu koja je raznela avion

U napadu je poginulo 270 ljudi, oko 243 putnika i 16 članova posade, kada je bomba eksplodirala iznad škotskog grada u avionu koji je leteo iz Londona u Njujork

  • 0
Lockerbie, Lokerbi, bomba, avion Foto: ROY LETKEY / AFP / Profimedia

Libijac optužen da je umešan u pravljenje bombe koja je uništila avion američke aviokompanije Pan Am iznad škotskog grada Lokerbija u decembru 1988. sada je u američkom pritvoru, saopštile su u nedelju vlasti Sjedinjenih Država i Škotske.

SAD su pre dve godine optužile Abu Agilu Mohameda Masuda Keira Al-Marimija za njegovu navodnu umešanost u bombaški napad, rekao je portparol britanske krunske kancelarije i fiskalne službe za CNN.

Navodi se da je Al Marimi "treći zaverenik" koji stoji iza napada.

Američko ministarstvo pravde potvrdilo je da je Libijac u pritvoru i saopštilo da će se prvo pojaviti pred saveznim sudom u Vašingtonu, ali se još ne zna kada će to biti.

U napadu je poginulo 270 ljudi, oko 243 putnika i 16 članova posade, kada je bomba eksplodirala iznad škotskog grada u avionu koji je leteo iz Londona u Njujork.

Još 11 ljudi je poginulo na zemlji dok su krhotine padale na kuće u gradu Lokerbiju.

To je i nakon 34 godine najsmrtonosniji teroristički napad na britanskom tlu.

Lockerbie bombaš, Abdelbaset al-Megrahi Abdelbaset al Megrahi osuđen je na doživotni zatvor, Foto: MANOOCHER DEGHATI / AFP / Profimedia

Jedina osoba koja je osuđena zbog zločina bio je Abdelbaset Ali Mohmed al Megrahi, koji je 2001. godine osuđen na doživotni zatvor, a pušten iz saosećanja 2009. nakon što mu je dijagnostikovan rak. Umro je 2012. godine.

"Porodicama poginulih u bombaškom napadu u Lokerbiju je rečeno da je osumnjičeni Abu Agila Mohamed Masud Keir al Marimi u američkom pritvoru. Škotski tužioci i policija, u saradnji sa vladom Velike Britanije i američkim kolegama, nastaviće da vode ovu istragu, sa jedinim ciljem da se oni koji su delovali zajedno sa Al Megrahijem privedu pravdi", škotske vlasti su saopštile.

Godine 2020., Vilijam Bar, američki državni tužilac, optužio je Masuda da je treća osoba umešana u teroristički napad.

U to vreme je rečeno da je on u libijskom pritvoru, a Bar je rekao da će američke vlasti raditi zajedno sa svojim škotskim kolegama.

"Neka ne bude greške, nikakvo vreme ili udaljenost neće sprečiti SAD i naše škotske partnere da traže pravdu u ovom slučaju", rekao je Bar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA