"Verujemo da se krije u Srbiji": Odbegli kralj kriptovaluta ojadio ljude za 40 milijardi, pa nestao bez traga

Južna Koreja je u novembru oduzela Kvonov pasoš

  • 15

Južnokorejski tužioci veruju da se Do Kvon, preduzetnik koji stoji iza 40 milijardi dolara vrednog debakla tokena terraUSD i Luna, krije u Srbiji dok nastavljaju svoj višemesečni globalni lov na osramoćenog kralja kriptovaluta.

Oni sada traže saradnju od srpskih vlasti kako bi ga locirali i pritvorili, saopštilo je tužilaštvo južnog okruga Seula, koje istražuje kolaps Kvonovog operatera kriptovaluta Terraform Labs, piše Financial Times.

Kvon je optužen za prevaru i kršenje zakona o tržištu kapitala u svojoj zemlji nakon kolapsa njegovih terraUSD i luna kripto kovanica u maju.

Tužioci su u oktobru rekli da je otišao u nepoznatu zemlju preko Dubaija nakon što je napustio Singapur, gde je bilo sedište Terraforma. Južna Koreja je u novembru oduzela Kvonov pasoš.

Interpol je raspisao crvenu poternicu protiv Kvona na zahtev Seula. Južna Koreja nema ugovor o ekstradiciji sa Srbijom, ali su obe zemlje pristupile Evropskoj konvenciji o ekstradiciji.

Investitori su podneli zajedničke tužbe protiv Kvona u Singapuru i SAD. Kvon je negirao bilo kakvu nepravdu iako se izvinio žrtvama kolapsa njegovog blokčejn sistema. Tvrdio je da južnokorejske optužbe protiv njega nisu "legitimne" i da su "politički motivisane".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Moca

    12. decembar 2022 | 13:05

    Ako je to tačno,treba mu odati priznanje.Ovaca će uvek za šišanje biti.

  • Li

    12. decembar 2022 | 12:44

    EVO GA OVDE U BLOKU

  • Bukač

    12. decembar 2022 | 13:06

    ... ovde toliko baraba i bitangi ima da to znači da je bezbedan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA