Poznato šta je radio Putinov "trgovac smrću" nakon dolaska u Rusiju

Iako stranka nosi naziv Liberalno demokratska partija, ona od osnivanja 1991. godine zagovara ultradesničarsku i nacionalističku ideologiju

  • 1
Viktor But Bout Apichart Weerawong

Ruski trgovac oružjem Viktor But, koji se prošle nedelje vratio u zemlju nakon što je više od deset godina proveo u zatvoru u SAD, pridružio se ultranacionalističkoj stranci koja je bliska Kremlju.

U video koji je objavio na Telegramu, lider te partije Leonid Slucki poželeo je Butu dobrodošlicu u njihovu stranku.

"Želim da se zahvalim Viktoru Anatolieviču zbog odluke koju je doneo i želim mu dobrodošlicu u redove najbolje političke stranke u zemlji", rekao je Slucki u pomenutom videu.

Iako stranka nosi naziv Liberalno demokratska partija, ona od osnivanja 1991. godine zagovara ultradesničarsku i nacionalističku ideologiju.

Njen osnivač je Vladimir Žirinovski, koji je tokom predsedničkih kampanja godinama obećavao Rusima uvođenje policijske države, povratak smrtne kazne i ukidanje demokratije, piše Guardian.

Preminuo je u aprilu ove godine.

Stranka ima dugu praksu regrutovanja kontroverznih ličnosti u politiku. Andrej Lugovoj, bivši KGB-ov agent, za kojim je Britanija izdala poternicu zbog ubistva bivšeg špijuna Aleksandera Litvinenka, 2007. godine je izabran za poslanika u okviru ove stranke.

Podsetimo, Viktor But je prozvan "trgovcem smrti" i "razbijačem sankcija" zbog svoje sposobnosti zaobilaženja embarga na prodaju oružja. Do svog hapšenja 2008. godine bio je jedan od najtraženijih kriminalaca u svetu.

SAD i Rusija zamenili su juče na aerodromu u Abu Dabiju košarkašicu Britni Grajner koja je bila u zatvoru u Rusiji za ruskog trgovca oružjem Viktora Buta, koji je 12 godina proveo u američkom zatvoru.

Grajner, koja je dva puta osvojila zlatne olimpijske medalje, je 17. februara na moskovskom aerodromu uhapšena zbog posedovanja ulja kanabisa u prtljagu, koje je zabranjeno u Rusiji. Osuđena je 4. avgusta na devet godina zatvora.

But je 2012. godine osuđen na 25 godina zatvora u SAD zbog optužbi za zaveru za ubijanje Amerikanaca, nabavku i izvoz protivvazdušnih projektila i pružanje materijalne podrške terorističkoj organizaciji.

Video: Razmena Britni Grajner i Viktora Buta: Ruski mediji izbrisali deo na snimku kako se rukuju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bas lepo

    12. decembar 2022 | 17:18

    Da je amerikanac ili englez onda bi pisali da je bos a ne trgovac smrcu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA