SAD zabrinut zbog izveštaja o ubistvima dece u Nigeriji: Traži dodatne informacije

U izveštaju Reutersa tvrdi se da je nigerijska vojska ciljano ubijala decu tokom rata protiv islamističkih pobunjenika na severoistoku zemlje

  • 3
Nigerija, otete devojčice Foto: Tanjug/AP

Američki Stejt Department saopštio je danas da je ''duboko zabrinut'' izveštajima Reutersa o tome da je vojska Nigerije ubijala decu u borbi protiv islamističkih pobunjenika.

''Tražimo dodatne informacije od vlade Nigerije, kao i od svih zainteresovanih strana. Još razmatramo izveštaj i donećemo odluke o sledećim koracima nakon toga. Naša ambasada u Abudži traži dodatne informacije, uključujući razgovor sa nigerijskim vlastima“, navodi se u saopštenju.

U izveštaju u kojem se poziva na svedočenja više od 40 vojnika i civila koji su rekli da su svedočili kada su pripadnici vojske ubijali decu, Reuters navodi da je nigerijska vojska ciljano ubijala decu tokom rata protiv islamističkih pobunjenika na severoistoku zemlje.

Vojnici i naoružani stražari zaposleni u vladi rekli za Reuters da su im komandanti vojske u više navrata naređivali da "izbrišu decu", jer se pretpostavljalo da su deca sarađivala sa militantima u Boko Haramu ili njenom ogranku Islamske države, ili da su nasledila "ukaljanu krv očeva pobunjenika".

Namerna ubistva dece dešavala su se sa nejasnom učestalošću širom regiona tokom rata, prema svedocima koje je intervjuisao Reuters. Više od 40 izvora je reklo da su videli da nigerijski vojnici targetiraju i da ubijaju decu ili da su videli tela dece posle vojne operacije. Među tim izvorima su i roditelji i drugi svedoci civili, kao i vojnici koji su rekli da su učestvovali u desetinama vojnih operacija u kojima su klana deca.

Njihove procene su da je ubijeno nekoliko hiljada mališana.

General-major nigerijske vojske Kristofer Musa tvrdi da vojska nikad nije ciljano ubijala decu, a izveštaj Reutersa opisao je kao ''deo stranih napora da se potkopa borba Nigerije protiv islamističkih pobunjenika''.

Vojska Nigerije poslednjih 13 godina je u sukobu sa islamističkim pobunjenicima na severostoku zemlje. Od početka sukoba umrlo je najmanje 300.000 ljudi, a prema navodima UN najviše je umrlo od gladi ili bolesti, dok je smrt samo dela njih posledica oružanog sukoba.

Telegraf.rs će sutra objaviti detalje izveštaj Rojtersa sa potresnim svedočenjima majki, kao i izjave vojnika koji su vršili likvidaciju dece.

Video: Ova deca beg od siromaštva pronalaze u šahu: Veruju da će ih to naučiti disciplini za život

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp

    12. decembar 2022 | 19:10

    Svi znamo da Amerikance baš briga za bilo čiju decu a naročito nigerijsku, oni su pobili milione dece po svetu, samo u Avganistanu preko 500 hiljadama dece. Nego, imaju neki drugi interes, nature, gas, dijamante, ili da postave baze i tamo.

  • Traze fasisti novo

    12. decembar 2022 | 19:40

    zariste

  • @

    12. decembar 2022 | 19:20

    Ali je zato sasvim uredu da ukrajinci ubijaju decu. I jos da im amerikanci salju oruzje kojim to rade. Valjda nisu deca svuda deca, sta znam…

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA