Menjanje recepta za slatkiše, zatvoreni krematorijumi, loši piloti: Kako sve sankcije utiču na život u Rusiji

Rusija je sada zemlja koja je najviše sankcionisana na svetu, i nestašica robe, ograničen pristup uslugama i druga ograničenja polako menjaju svakodnevni život na ponekad iznenađujuće načine

  • 4
Vladimir Putin Rusija Moskva stadion Lužnjiki Foto: Tanjug/AP

Zapadne sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu možda nisu rezultirale dramatičnom ekonomskom kolapsu koji su neki predviđali, ali su imale dalekosežan uticaj.

Rusija je sada zemlja koja je najviše sankcionisana na svetu, i nestašica robe, ograničen pristup uslugama i druga ograničenja polako menjaju svakodnevni život na ponekad iznenađujuće načine - od izmenjenih recepata za slatkiše i sporije brzine interneta do zatvorenih krematorijuma i manjeg broja autobusa.

Devet meseci nakon početka rata u Ukrajini, The Moscow Times je identifikovao sedam neočekivanih načina na koje su sankcije uticale na život u Rusiji.

Menjanje recepta za slatkiše

Šef fabrike konditorskih proizvoda u gradu Perm na planini Ural rekao je u oktobru da je fabrika, jedna od najvećih u regionu, bila prinuđena da izmeni recepture nekih svojih proizvoda nakon što su sankcije Zapada prekinule uvoz ključnih sastojaka.

"Postoje sirovine koje objektivno ne mogu da se proizvode u Rusiji. Na primer, kakao zrna ovde ne rastu", rekao je Boris Švajcer u intervjuu za lokalne novine 59.ru.

On je rekao da je dobijanje mnogih komponenti postalo problematično.

Pored promene recepata, fabrika je bila primorana da potraži novu opremu nakon što su snabdevači iz Italije, Nemačke i Velike Britanije prekinuli saradnju

Spor mobilni internet

Brzina LTE mobilnog interneta u Rusiji opala je u proseku za 0,6 megabita u sekundi u odnosu na isto vreme prošle godine, prema martovskoj studiji koju je objavila ruska informativno-analitička agencija TelecomDaily.

Očekuje se da će se problemi sa brzinom interneta pogoršati jer odlazak evropskih telekomunikacionih giganata, uključujući Nokia i Ericsoon, otežava modernizaciju ruskih mreža.

Neki ruski mobilni operateri promenili su frekvencije koje se koriste za 3G mreže za LTE mobilne usluge, objavio je prošlog meseca prokremljski list Izvestia. Ali malo je verovatno da će ta taktika rešiti problem na duge staze, smatraju stručnjaci.

Moskva Rusija grad Nova godina Foto: Tanjug/AP

Zatvoreni krematorijumi

Nagrađivani krematorijum u jugozapadnom gradu Voronježu bio je primoran da se zatvori ovog meseca nakon što se pokvarila njegova jedina komora za kremaciju - proizvedena u Češkoj.

Nije jasno kada će biti u mogućnosti da se ponovo otvori jer komora ne može da se zameni zbog zabrane EU za izvoz visokotehnološke robe u Rusiju.

Ruski stručnjaci i predstavnici češkog dobavljača opreme za kremaciju, Tabo-CS, rade na popravci peći, ali ne znaju koliko će to trajati, navodi se na novinskom sajtu De Facto iz Voronježa.

Prema tom sajtu, oprema za kremaciju Tabo-CS koristi se u desetak drugih gradova širom Rusije, uključujući Sankt Peterburg i Novosibirsk.

Manje autobusa

Lokalni prevoznici u 84 ruska grada otkazali su ove godine čak 200 autobuskih i trolejbuskih linija, pokazalo je istraživanje kompanije za modeliranje Simetra.

Jedan od razloga za promene su poremećaji u lancima snabdevanja u vezi sa sankcijama, koji su zauzvrat uticali na ruske proizvođače vozila.

Rad Tikhvin Freight Car fabrike za izgradnju teretnih vagona u Lenjingradskoj oblasti, na primer, stavljen je na čekanje više od dva meseca tokom leta jer je ostao bez kugličnih ležajeva proizvedenih u SAD neophodnim za proizvodni proces.

Digitalne lične karte na čekanju

Ruske vlasti pokušavaju da zamene interni sistem pasoša zemlje digitalnom nacionalnom ličnom kartom od 2013. godine, a nove plastične kartice su čak trebalo da budu isprobane u nekim regionima ove godine. Ali sankcije Zapada primorale su vlasti da zamrznu projekat na neodređeno vreme.

Jedan od razloga za preokret je taj što Rusija ne može da proizvede dovoljno čipova i pastike da napravi karte, preneo je u junu Forbes Russia.

Prazne zgrade

Broj slobodnih prostora u ruskim poslovnim zgradama i tržnim centrima nastavlja da raste kao rezultat odlaska velikih stranih trgovaca.

Procenjuje se da će udeo slobodnog prostora u tržnim centrima u glavnom gradu Moskvi dostići 17 odsto do kraja godine, prema podacima konsultantske firme za nekretnine NF Group koje je ranije ovog meseca objavio ruski poslovni dnevnik Kommersant.

Proma podacima, 12 posto poslovnih zgrada biće prazno do kraja godine.

Loše obučeni piloti

Piloti aviokompanija u Rusiji imaju manje mogućnosti za obuku nakon što je turski nacionalni prevoznik Turkish Airlines navodno zabranio ruskim pilotima da koriste njegove uređaje za simulaciju leta.

Zabrana je očigledno uvedena zbog straha Turkish Airlines-a da će postati žrtva sekundarnih sankcija Agencije za bezbednost vazduhoplovstva EU.

Odluka Turske će verovatno biti značajna s obzirom na to da nisu svi tipovi uređaja za obuku za simulaciju letenja lako dostupni u Rusiji ili prijateljskim partnerskim državama, kažu stručnjaci koje je ranije ove godine anketirao nezavisni medij The Insider.

Video: Putin zvanično pripojio četiri ukrajinske teritorije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    14. decembar 2022 | 06:52

    BIO U MOSKVI SLATKISA KAKVIH NECES..NEMACKIH..AMERICKIH...IZ CELOG SVETA SVI STRANI BRENDOVI SU TAMO....LJUDI ZIVE NORMALNO I BEZ PROBLEMA....I JOS NESTO JEFTINO GORIVO I PLINA KOLIKO HOCES STANOVI.PRETOPLI....NE STEDE....A EVROPA HAHAHAHAHA

  • Aleksandar

    14. decembar 2022 | 11:04

    Ја као становник Москве који путује по целој Русији, могу да кажем, да текст нема никакве везе са реалним стањем.Боље напишите колико у Русији кошта гориво и гас, колико коштају основне намирнице месо, млеко, уље, брашно..., колико становници Русије плаћају комуналне услуге месечно.

  • NikolaKBgd

    15. decembar 2022 | 08:44

    Ih tolka zemlja, pa nacice mesta gde da se ukopavaju...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA