Rusi 7 meseci pokušavaju da osvoje mali ukrajinski grad: Oko njega žestoke borbe, zašto je važan Putinu?

Ruska odlučnost da zauzme Bahmut zbunila je mnoge posmatrače koji dovode u pitanje ogromnu posvećenost Moskve resursima u borbi uprkos relativnom nedostatku strateškog značaja grada

  • 7
Bahmut Ukrajina Foto: Tanjug/AP

Ruske snage najmanje sedam meseci pokušavaju da osvoje ukrajinski grad Bahmut u regionu Donjecka. U proteklim nedeljama borba u gradu i oko njega postala je jedna od najžešćih za devet meseci rata.

Bahmut, koji se nalazi iznad ogromnog rudnika soli i poznat je po vinariji iz sovjetske ere, teško je oštećen i u nekim delovima potpuno uništen od konstantnog granatiranja.

Ruska odlučnost da zauzme Bahmut zbunila je mnoge posmatrače koji dovode u pitanje ogromnu posvećenost Moskve resursima u borbi uprkos relativnom nedostatku strateškog značaja grada.

Zašto je Kremlju toliko važno da ima kontrolu nad ovim gradom?

Osvajanje Bahmuta pružilo bi Rusiji malo, strateško uporište za pokretanje šire ofanzive na gradove Slavjansk i Kramatorsk na severu, koji su pod kontrolom Ukrajine.

Bahmut se nalazi i na ključnom auto-putu koji dijagonalno prolazi kroz regione Donjeck i Lugansk.

Bez obzira na to, ruski fokus na grad zbunjuje analitičare, koji ističu da je borba za Bahmut koštala Moskvu opreme i vojnika.

"Niko zaista ne razume značaj Bahmuta. Niko ne može da objasni zašto se Rusi tako žestoko bore za njega", rekao je analitičar odbrane Konrad Muzika iz Rochan Consulting sa sedištem u Poljskoj.

Jedan od mogućih razloga zbog kojeg Rusi ulažu toliko vojnika i izvora u borbu za grad jeste pitanje vojnog prestiža - posle nekoliko meseci pokušavanja zauzimanja grada, Moskva ne želi da prizna poraz, prenosi The Moscow Times.

"Rusija se dugo bori za njega, misle da treba da urade sve što mogu da zauzmu Bahmut", rekao je Muzika.

Borbe predvodi ruska plaćenička grupa Vagner, uz podršku ruske artiljerije, jedinica mobilisanih vojnika i vazdušnih snaga.

Na čelu sa ruskim biznismenom Jevgenijem Prigožinom, Vagner navodno zapošljava plaćenike, uključujući hiljade regrutovanih iz ruskih zatvora, a njegov profil se značajno povećao od početka invazije na Ukrajinu.

"Kada Vagner sprovodi napade u Bahmutu, prvi talas su bivši zatvorenici, drugi su ruski mobilisani vojnici, a treći talas su regularne Vagnerove trupe", rekao je Muzika.

Međutim, direktne napade ruskih snaga u Bahmutu i ​​okolini do sada je uglavnom odbijala ukrajinska vojska.

"To je kao pokretna traka", rekao je jedan ukrajinski vojnik raspoređen u Bahmutu u intervjuu za Financial Times prošle nedelje.

Nakon brojnih poraza u proteklim mesecima, čini se da je ruska vojska pod sve većim pritiskom iz Kremlja za postizanje uspeha na bojnom polju.

Kada bi Vagner na kraju zauzeo Bahmut, bila bi to značajna pobeda za plaćeničku grupu i povećalo bi ugled Prigožina u zemlji, smatra Mark Galeoti, stručnjak za rusku bezbednost na Univerzitetskom koledžu u Londonu.

"Postojalo je neko vojno obrazloženje kada su Rusi pokušavali da napreduju... ali se odavno više radi o krvavom duhu i Prigožinovoj želji, potrebi, za pobedom“" rekao je Galeoti za The Moscow Times.

Fotografije i snimci iz Bahmuta pokazuju veliku štetu gradu i njegovoj infrastrukturi od višemesečnog granatiranja.

U obraćanju u petak, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da su "okupatori uništili Bahmut - još jedan grad Donbasa koji je ruska vojska pretvorila u spaljene ruševine".

Procenjuje se da je manje od 10.000 civila, mnogi bez struje i vode, ostalo u gradu od skoro 70.000 koliko ih je bilo pre početka rata.

Iako je sama borba uključivala tešku upotrebu artiljerije, bilo je i uličnih borbi. A nedavne slike devastiranih šuma i blatom ispunjenih rovova oko Bahmuta podstakle su poređenja sa zapadnim frontom u Prvom svetskom ratu.

Metar po metar, Vagnerove snage su se poslednjih nedelja približavale gradu.

Okruženi ruskim snagama na severu i jugu, napadačke trupe su krajem prošlog meseca napravile značajan proboj oko sela Opitne. Iako navodno od tada nisu bili u mogućnosti da osvoje ove teritorijalne dobiti.

Da bi se zauzeo grad, potrebno je poraziti neke od ukrajinskih jedinica koje su najotpornije u borbi.

U vojnom smislu, malo je verovatno da bi preuzimanje Bahmuta otvorilo put bilo kakvom novom ruskom napredovanju.

"Malo je verovatno da će zauzimanje grada imati veliki uticaj na ukupnu operativnu situaciju", rekao je Muzika.

Video: Granatirano porodilište u Ukrajini: Spasilačke službe kopaju po ruševinama i traže preživele

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VB

    13. decembar 2022 | 19:20

    Pa ako Bahmut mali gradić i nije značajan zašto se Ukrajinci ne povuku i spreče nepotrebne žrtve?

  • Oki

    13. decembar 2022 | 18:01

    Kako lupate......brojite li mrtve i ranjene.....naciste

  • M85auser

    13. decembar 2022 | 18:33

    Hahaha do pre mesec dana Bahmut bio veoma bitna strateska tacka, a sada kad je gotovo na ivici da padne u ruske ruke , sada je nebitan. Auu brate dokle se ide 😁👏

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA