SAD šalju Ukrajini najnapredniji PVO sistem, čeka se Bajdenov potpis za "patriot"

Reč je o najnaprednijem sistemu protivvazdušne odbrane dugog dometa

  • 18
Patriot raketni sistem Foto: Profimedia/AKG/akg-images

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena finalizuje planove za slanje odbrambenog raketnog sistema "patriot" u Ukrajinu.

To bi moglo biti objavljeno već ove sedmice, rekla su dva američka zvaničnika i visoki zvaničnik administracije.

Kako je objavio CNN, plan Pentagona još treba da odobri ministar odbrane Lojd Ostin pre nego što ga pošalje predsedniku Bajdenu na potpis.

Reč je o najnaprednijem sistemu protivvazdušne odbrane dugog dometa koji je veoma efikasan u presretanju balistič

Video: Pao je prvi sneg u Kijevu i pokrio tenkove i olupine razvaljenih vozila od borbi: Milioni bez struje

kih i krstarećih projektila, kao i dronova.

Nije poznato koliko će raketnih lansera biti poslato, ali tipična baterija "patriot" uključuje radarski set koji detektuje i prati ciljeve, kompjutere, opremu za proizvodnju struje, stanicu za kontrolu angažovanja i do osam lansera od kojih svaki nosi četiri rakete.

Ukrajina već dugo traži od SAD da pošalju sistem "patriot". To bi bio najefikasniji odbrambeni sistem dugog dometa poslat Ukrajini i zvaničnici su rekli da će on pomoći da se osigura vazdušni prostor za zemlje članice NATO u istočnoj Evropi.

Nakon što planovi budu finalizovani, očekuje se da će sistem "patriot" brzo biti isporučeni u narednim danima, a Ukrajinci će biti obučeni da ih koriste u bazi američke vojske u Grafenveru u Nemačkoj, rekli su zvaničnici.

Ukupno više od deset američkih saveznika dosad je kupilo taj sistem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Amerika najveće zlo u istoriji čovečanstva

    14. decembar 2022 | 02:53

    Znači Amerika traži 3. Svetski rat. Hitlerova Nemačka je bila mala beba u odnosu na najveće zlo u istoriji čovečanstva nazvano SAD. Upozoreni su da je slanje Patriota crvena linija za Rusiju i da će u tom slučaju zemlja koja ih isporuči biti legitimna vojna meta. Nadam se samo da ovog puta Rudi neće dozvoliti zlu da preživi i da će zauvek uništiti tu sektašku državu ubica. Mi to nećemo preživeti ali oni koji prežive imaće šansu da žive u pravednijem svetu ukoliko Amerika i Engleska nestanu.

  • Dejan

    14. decembar 2022 | 01:00

    Nema nacistima spasa

  • Hrle

    14. decembar 2022 | 07:50

    Tako je bila i sprdnja sa Himars-ima prije nego što su došli a kad su došli nasta haos u ruskim redovima jednostavno ih Ukrajinci samljeli sa svojih 16 komada šta bi bilo da su imali 50 koliko su u početku tražili...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA