≫ 

Pronađeni novi delovi olupine malezijskog aviona MH370: Da li je pilot namerno srušio letelicu?

Devetnaest delova olupine do sada je isplivalo na obalu Madagaskara i predato je vlastima

  • 0
Avionska nesreća, MH370 Foto: ViralPress / Viral Press / Profimedia

Novootkriveni komad olupine malezijskog aviona koji je nestao na letu MH370 sugeriše da je pilot navodno spustio stajni trap aviona neposredno pre nego što je pao u okean.

Ovo je još jedan dokaz koji potvrđuje teoriju da je letelica namerno srušena.

Deo olupine sa Boinga 777, pronađena su u kući jednog ribara sa Madagaska pre 25 dana. Ovo je postao prvi fizički dokaz koji ukazuje na to da je jedan od pilota namerno pokušao da uništi i potopi avion u kom je bilo 239 putnika i članova posade.

Analiza britanskog inženjera Ričarda Godfrija i Blejna Gibsona, Amerikanca koji godinama traga za olupinom MH370, sugeriše da je avion srušen brzo i s namerom.

Naime, ako bi putnički avion bio prisiljen da hitno sleti na vodu, piloti su obučeni da to obave sa uvučenim stajnim trapom aviona, radi kontrolisanog dodira sa površinom vode pri maloj brzini. Međutim, nakon ovog otrkića ribara, oni smatraju da zakrilca na MH370 nisu bila uvučena kada je sleteo u južni Indijski okean. Drugim rečima, pilot letelicu nije pripremao za prinudno i hitno sletanje.

Namernim izvlačenjem stajnog trapa jedan od pilota verovatno je izazvao trenutni raspad trupa aviona. To bi takođe povećalo šanse za brzo potonuće aviona.

"Kombinacija udarca pri velikoj brzini osmišljenog da razbije letelicu i izvučenog stajnog trapa osmišljenog da potopi letelicu što je brže moguće pokazuju jasnu nameru da se sakriju dokazi nesreće", napisali su stručnjaci.

Devetnaest delova olupine do sada je isplivalo na obalu Madagaskara i predato je vlastima, piše Sky news.

Najnoviji nalaz, oštećena vrata stajnog trapa, otkrivena je u kući jednog ribara, koji je u martu 2017. godine pronašao deo aviona na obali poluostrva Antsiraka nakon tropske oluje Fernando.

Ribar je čuvao ostatke više od pet godina, ali nije znao da se radi o olupini aviona.

Držao ga je u svom dvorištu i njegova žena ga je koristila kao dasku za pranje veša, a vlastima je nakon konfiskovanja predmeta rekao da nema pojma šta je to.

Podsetimo, avion sa 239 ljudi, koji je leteo iz Kuala Lumpura za Peking, nestao je 8. marta 2014. Poslednji kontakt s kontrolom leta ostvario je kopilot i to nešto više od pola sata nakon poletanja.

Podaci koje je zabeležio satelit otkrili su kako je avion nastavio da leti još oko sedam sati pre nego što je ostao bez goriva.

Pretpostavljalo se kako se srušio oko 1.600 kilometara zapadno od Perta, ali nijedna dosadašnja potraga nije dala rezultata.

Video: Trenutak kada se putnički avion zakucao u zemlju: Užasan snimak isplivao na platformama agencija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA