≫ 

"Volela bih da nisam preživela": Žene u ovoj zemlji često odlučuju da se zapale, među njima i devojčice

Ratom razoreni i ekonomski osakaćeni Irak pati od jedne od najvećih stopa nasilja u porodici u svetu, a samoupravni region Kurdistan na severu takođe doživljava porast nasilja nad ženama

  • 0
Povređena ruka zavoj zavoji u zavojima opekotine

Foto-ilustracija: Wavebreak Media LTD / Wavebreak / Profimedia

Žene kojima je koža oguljena sa kostiju nakon što su se zapalile primaju se u specijalizovanu bolnicu u iračkom Kurdistanu, jer ta zemlja doživljava porast stope rodno zasnovanog nasilja.

Ratom razoreni i ekonomski osakaćeni Irak pati od jedne od najvećih stopa nasilja u porodici u svetu, a samoupravni region Kurdistan na severu takođe doživljava porast nasilja nad ženama.

Dve godine nakon što je zapalila samu sebe, Dženan, čije je pravo ime promenjeno zbog njene bezbednosti, i dalje je vezana za bolnički krevet gde lekari neguju gnojne rane koje leže ispod zavoja.

Ona kaže da je dovedena do ekstremnog metoda samoubistva poznatog kao samospaljivanje nakon što se našla zarobljena u nasilnom braku.

Ona je rekla da njene očajne molbe porodici i prijateljima nisu naišle na odjek, a ona nije mogla da pobegne od svog zlostavljača.

Osećajući se beznadežno, odlučila je da se zapali.

"Plačem svake noći i dana jer se pitam zašto sam to sebi uradila? Najteže je pokušati da se spalite, a da ne umrete", rekla je ona iz bolničkog kreveta za BBC.

Dženan je rekla da je njena porodična situacija značila da kao dete nikada nije sanjala da će dobiti dobar posao, već da je umesto toga "jedina želja bila da ima lep dom, dobrog muža, da bude srećna".

Da stvar bude gora, ona tvrdi da je bila samo dete kada je bila primorana da se uda.

U junu je objavljeno da su dečji brakovi u porastu u iračkom Kurdistanu, uprkos tome što su nezakoniti za sve mlađe od 18 godina.

Zakon, međutim, ostavlja prostor sudijama da odobre brakove sa devojkama od 15 godina u "hitnim slučajevima", izvestio je kurdski list Rudaw.

Dok Kurdistan beleži niže stope dečjih brakova u poređenju sa Irakom u celini, taj broj raste i "prisilni i dečji brakovi se i dalje dešavaju" jer se "zakoni često ne sprovode", dodaje medij.

Ističe se da porodice obično sklapaju brakove putem verskih bračnih ugovora odvojeno od pravnog sistema.

Žene se često koriste kao pijuni za punjenje porodične kase ili za izmirenje porodičnih dugova i svađe.

Žene koje su seksualno zlostavljane takođe mogu biti pod pritiskom da se udaju za svog silovatelja kako bi zadržale čast porodice, dodaje Rudaw.

Glavna sestra bolnice Nigar Marf veruje da je samospaljivanje poslednji očajnički pokušaj žrtava da protestuju zbog zlostavljanja koje su pretrpele.

"Žene u našem društvu trpe mnoge mentalne pritiske", rekla je ona za BBC.

"One trpe psihičko i fizičko zlostavljanje. Pa kada ne nađu olakšanje, zapale se", rekla je ona.

Tokom 20 godina na odeljenju, Nigar je videla kako nekoliko njenih pacijenata umire od samozapaljenja, uključujući devojke od 16 godina.

"Ljuta sam na naše društvo jer nisu svesni. Pogrešno je što devojka od 16 ili 17 godina želi da se zapali", dodala je ona.

BBC je izvestio da, iako su se prava žena poboljšala u Iračkom Kurdistanu poslednjih godina, još uvek postoji podla patrijarhalna struja koja dozvoljava, pa čak i podstiče rodno zasnovano nasilje.

Jedna 16-godišnja devojka u bolnici, Dunja, tvrdi da se opekla dok je pekla hleb.

Kaže da su žene koje je upoznala u bolnici imale dubok uticaj na nju.

"Mnoge žene su primljene u ovu bolnicu jer se njihov muž ili otac ili brat nisu ponašali kako treba prema njima", rekla je ona.

Dodala je da sada želi da postane psiholog kako pomogla ženama da prebrode svoju traumu.

Video: Pitali smo Beograđanke šta misle o nasilju nad ženama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA