Ukrajina tvrdi da je pronašla komore za mučenje dece: Maloletnici navodno vodu dobijali svaki drugi dan

Tokom istrage o ljudskim pravima u Hersonu otkrivena komora za mučenje dece, navodi ukrajinski zvaničnik

  • 13
Ruske okupacione trupe u Khersonu, u Ukrajini Hersonu, držali decu ćelijama Foto: Federico Quintana / Sipa Press / Profimedia

Navodna soba za mučenje u kojoj su držana ukrajinska deca pronađena je u Hersonu, rekao je u sredu najviši ukrajinski zvaničnik za ljudska prava.

Govoreći tokom prezentacije o kršenju ljudskih prava počinjenim nad ukrajinskim civilima, komesar ukrajinskog parlamenta za ljudska prava Dmitro Lubinec rekao je da su zvaničnici otkrili dokaze o ovoj sobi kroz svoje istrage.

Naime, međunarodni tim pravnih savetnika posetio je Herson kako bi počeo da prikuplja dokaze o navodnim seksualnim zločinima ruskih snaga u okviru sveobuhvatne istrage.

Izveštaj od srede usredsređen je na kršenja ljudskih prava dokumentovanih nad odraslim civilima, a uslediće dva odvojena izveštaja o zlostavljanju dece i vojnika, rekao je on.

Objašnjavajući razmere nasillja otkrivenog tokom istrage, Lubinec je rekao da su vlasti prvi put pronašle "mučenje dece".

Prema njegovim rečima, u jednoj od komora za mučenje pronašli su odvojenu ćeliju u kojoj su držana deca.

Lubinec je rekao da su ljudi koji su bili držani u komori opisali sobu pored svoje u kojoj su znali da su držana deca i koju su ruski zvaničnici nazvali "dečjom ćelijom".

Ćelija je opisana kao vlažna, a deca su navodno ostavljena gladna.

Jedina razlika u odnosu na uslove u dečjoj ćeliji u odnosu na ostale zatvorenike je da su im date tri tanke prostirke da legnu i dobijali su vodu svaki drugi dan, rekao je on.

Dodaje se da su deca, koja su držana u komori, takođe trpela "psihološki" pritisak i stražari su im rekli da su ih roditelji napustili.

Lubinec je opisao decu kao one koji su se "opirali" skoro sedmomesečnoj okupaciji Rusije.

Jedan dečak (14) je navodno odveden u ćeliju nakon što je slikao rusku opremu koja je bila oštećena.

Lubinec nije rekao koliko dugo su deca držana ili da li je bilo nekih fatalnih slučajeva.

"Mislio sam da je dno dotaknuto nakon Buče, Irpinja", rekao je Lubinec novinarima, misleći na područja severno od Kijeva u kojima su navodno otkrivena masovna ubistva i mučenje odmah nakon ruske invazije u februaru.

"Lično sam video dve komore za mučenje u Balakliji, koje su bile jedna naspram druge", dodao je misleći na grad u regionu Harkova, koje su ukrajinske snage povratile u septembru.

Lubinec je opisao razgovor koji je imao sa muškarcem, koji tvrdi da je bio zatočen u jednoj od komora u Harkovu 90 dana. Kaže da je bio mučen nožem i vrelim predmetima i više puta je pomislio da ide na streljanje.

"Čuo je vrištanje muškaraca i žena koji su bili mučeni 24 sata dnevno. Mislio sam da je tu dno. Ne. Videli smo dno u Hersonu", rekao je on na konferenciji za medije, prenosi ukrajinski list Pravda.

Herson je mesecima pod pod okupacijom ruskih snaga pre nego što su ga Ukrajinci oslobodili početkom novembra, u jednom od najvećih vojnih poraza Moskve do sada.

Lubinec je dodao da su vlasti do sada pronašle četiri komore za mučenje u gradu Hersonu i još šest u obližnjim regionima nad kojima su ukrajinske snage do sada povratile kontrolu.

Optužbe za silovanje i druga zlostavljanja širom zemlje pojavile su se nedugo nakon što su ruski tenkovi prešli ukrajinsku granicu 24. februara.

Rusija od početka rata odbacuje ove optužbe i ističe da ne ciljaju civile.

Video: Ukrajinci u centru grada izašli na ulice i slave povlačenje ruskih trupa iz regiona Hersona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA