≫ 

"Ovde je bolje nego kod kuće": Srpski plaćenici se obučavaju da ratuju za Ruse, neki pristali i da pokažu lica

Iako Berić i njegove kolege pozivaju i druge da im se pridruže, oni uveliko krše zakone u Srbiji. Naime, izvršenje krivičnog dela učestvovanje u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi, kažnjivo je zatvorom

  • 50

Grupa Srba je pokazala kako se priprema za odlazak na front u Ukrajinu. Njihov vođa Dejan Berić objavio je snimak na kom su neki pristali i da im se vidi lice.

"Ovako izgleda šator ruske armije", govori u pozadini Srbin Dejan Berić dok ulazi jedan od šatora u kampu za obuku Vojske Ruske Federacije, prenosi Blic.

U tom šatoru bilo je smešteno nekoliko Srba koji su došli da se bore na ukrajinskom frontu. Ali pre odlaska na bojno polje, oni moraju da prođu obuku. Na snimku se može čuti najmanje šest mladića iz Srbije koje obučavaju ruski specijalci.

"Pozdrav za Borču" kaže jedan od njih na snimku koji je pre dva dana objavljen na jutjub kanalu Dejana Berića.

Dejan Berić je "prekaljeni" vojnik. Od 2014. godine ratuje u Ukrajini, u paravojnim formacijama koje su bile pod kontrolom paradržave Donjecke Narodne Republike. Ili, tačnije, borio se na strani neformalnih ruskih vojnih formacija. Nakon što je Rusija zvanično započela agresiju na Ukrajinu početkom ove godine, Berić je dobio zadatak da regrutuje vojnike iz Srbije.

"Dakle, dolazite u Moskvu. Ja ili neko iz službe sačekaćemo vas u Moskvi. On te vodi na poligon i ti potpisuješ ugovor na poligonu. Služite u oružanim snagama Ruske Federacije pod istim uslovima kao i svaki drugi ruski vojnik. Dakle, vi ste vojnik po ugovoru. Oni ne postoje, dobrovoljci. Dobiješ platu, dobiješ staž", kaže Dejan Berić na početku snimka.

Revoltiran optužbama da iz Srbije nosi "topovsko meso" na ukrajinski front, Berić je odlučio da snimi kratak video na kojem se vidi kako se srpski dobrovoljci spremaju za ratna dejstva.

"Nemojte da vas zavara činjenica da su uslovi na depozitu dobri. Međutim, kada se ide u rat, sve je mnogo drugačije i mnogo teže", kaže Berić dok prilazi grupi građana Srbije zbijenih oko vatre.

"Bolje je nego kod kuće"

Dvojica Srba pristala da im se slikaju lica. Pokazuju komade suvog mesa i kažu da im je bolje u ruskoj vojsci nego u Srbiji.

"Pozdravljam borce za Rusiju. Samo da nam Bog pomogne", kaže jedan vojnik, dok Berić ubacuje: "Bog i ruska artiljerija".

U šatoru se pojavljuje mladić koga zovu Borčanac.

"Bolje je nego u Beogradu. Bolje nego kod kuće, brate", kaže Borčanac.

Jedan od vojnika kaže da su uslovi "vrhunski". Pokazuje čizme ispod kreveta i one na nogama. Čizme su gumene.

"Da sam ih imao dok sam bio u Kijevu, bilo bi gotovo", kaže Berić.

U pozadini se čuje glas drugog mladića. Poziva i druge momke iz Srbije da im se pridruže.

"Kosovo se ovde brani. A ne dole", završava poziv.

Srpske dobrovoljce, okuplja i njima koordiniše 48-godišnji Dejan Berić Deki iz Vojvodine.

Iako Berić i njegove kolege pozivaju i druge da im se pridruže, oni uveliko krše zakone u Srbiji.

Naime, izvršenje krivičnog dela učestvovanje u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi, kažnjivo je zatvorom.

Ko je Dejan Berić

Berić je srpski državljanin, koji se kao snajperista borio na strani proruskih separatista u Donjecku, a učesnik je i ratova devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije.

Dejan Berić je, kako je ranije pisao Radio Slobodna Evropa, prava zvezda u Rusiji, pa je tako na ruskoj televiziji koja je prenosila dešavanja iz Donbasa emitovano više propagandnih priča o "srpskom snajperisti koji pomaže deci iz Donbasa - bori se za njih, a u slobodno vreme im sprema srpske specijalitete".

On je sedam puta nagrađivan od strane Ruske feredarcije za ratovanja u istočnoj Ukrajini. Bio je jedan od najpoznatijih snajperista. Ranjavan je nekoliko puta.

Na svom nalogu na društvenoj mreži Telegram Berić aktivno objavljuje snimke za koje navodi da su sa prve linije fronta, čiju autentičnost RSE nije mogao da potvrdi.

Berić uz video snimke daje svoja tumačenja dešavanja na istoku Ukrajine.

U Srbiji se protiv Berića pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu vodi postupak za učešće u ratu u stranoj državi.

Kako se navodi u pisanom odgovoru tog tužilaštva za RSE, Berić se tereti zbog učestvovanja u ratu u stranoj državi, ali on nije dostupan nadležnim organima u Srbiji.

Video: Granatirano porodilište u Ukrajini: Spasilačke službe kopaju po ruševinama i traže preživele

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    15. decembar 2022 | 14:10

    Nece se oni ni vratiti. Svi ce dobiti rusko drzavljanstvo po ubrzanom postupku ako zele. Tako stoji u ugovoru. Ovaj rat nije lokalnog karaktera, ovo je rat dobra i zla na globalnom nivou... Pedofili i manijaci sa Zapada protiv pravoslavlja i Bozjeg svetla.

  • Veteran

    15. decembar 2022 | 14:27

    Dekija poznajem licno, mnogo toga o njemu ste izostavili kao i cinjenicu da ga je odlikovao licno Predsednik Ruske Federacije zbog ogromnih zasluga u spasavanju Ruske dece i naroda od progona iz Ukrajine 2014-e. Deki ima drzavljanstvo Ruske Federacije punih 8 god tako da je strani drzavljanin za nase pravosudje, od momenta kada je napustio nasu zemlju posto je sam tako odlucio pa samim tim nase tuzilastvo nema nista sa njim. Pozdrav za Dekija i bracu, zelim im sve najbolje od ❤

  • Sveto

    15. decembar 2022 | 13:11

    Ameri ne krše zakon a naši krše?Uvek smo imali naopake zakone.Zato smo tu gde smo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA