"Kofer likvidacija": Da li je krenuo talas imitatorskih ubistava u Indiji?

Vrlo malo se zna o obrascima takvih ubistava "rasparčavanjem" u Indiji. Ono što se takođe ne zna je koliko ubica se nakon čina preda policiji, a koliko pokušava da prikrije dokaze rasparčavanjem ili sakaćenjem leša

  • 0
Mesto zločina, ubistvo, Engleska Richard Okorogheye Foto: Tanjug/AP

Pre nekih 30 godina, naučnik iz Delhija ubio je svoju ženu nakon što su se posvađali kod kuće. Njeno telo je raskomadao i delove ubacio u sanduk. Potom je krcatim vozom putovao više od 1.500 kilometara do grada Hiderabada na jugu Indije, i sa sandukom se čekirao u hotel. U narednih nekoliko dana, delove tela je bacao u jezero. Jednog dana je pas lutalica, u potrazi za hranom, iz mulja iskopao ljudsku šaku.

"Izmasakrirao je telo i delove odneo u drugi grad da bi se rešio dokaza. Nije bilo ništa novo u vezi sa "ubistvom komadanjem". Ali pitali smo se da li je metod odlaganja delova tela inspirisan knjigom ili filmom“, priča Dependra Patak, visoki policijski zvaničnik Delhija.

Nalet sličnih ubistava poslednjih meseci puni naslovnice indijskih novina, što je izazvalo spekulacije o tome da je reč o imitiranim ubistvima. U svakom slučaju žrtva je ubijena, iseckana na komade i stavljena u frižider ili kofer. Posmrtni ostaci su zatim prevezeni u koferu ili torbi i razbacani po prostranom terenu, pustim putevima ili šumi.

Podaci o kriminalu u Indiji ne nude nikakve tragove. Više od 29.000 slučajeva ubistava registrovano je tokom 2021. godine, što je marginalno povećanje od 0,3% u odnosu na 2020. Većinu ubistava izazvali su "sporovi", praćeni "ličnom osvetom ili neprijateljstvom" ili je u pitanju koristoljublje. Ne znamo koliko je žrtava raskomadano, niti koje oružje je korišćeno za ubistva, piše BBC.

"Imitiranje ubistva i samoubistva u ubistvima su stvarni. Mediji šire zarazno ponašanje: imitaciju“, napisala je Loren Kolman, kulturni bihejviorista koja je proučavala kako zasićeno medijsko izveštavanje o zločinima utiče na ljude.

Aftab Punavala, koji je u novembru optužen za ubistvo svog partnera Šrada Valkara, očigledno je inspirisan Dekterom, američkom kriminalističkom dramom u kojoj se pojavljuje forenzički analitičar koji radi kao serijski ubica.

Policija tvrdi da je Punavala zadavio Valkaru, isekao njeno telo na 36 komada, stavio ih u frižider i bacao u šumu u blizini njihove kuće.

"Senzacionalizacija takvih ubistava može stvoriti histeriju među ljudima, pa čak i inspirisati imitatorske radnje“, kaže Anuja Kapur, kriminalni psiholog.

Ipak, tragači i kriminalistički psiholozi kažu da nema razloga da se veruje da je povećani broj ubistava iz „frižidera“ i "kofera" – kako su ih opisali mediji koji vole senzacije – imitatorski zločini.

"Zločini imitatora su stvarni. Ali po mom iskustvu, metode eliminisanja dokaza više su pozajmljene iz filmova i romana nego iz samog zločina“, kaže Patak.

Za početak, kasapljenje tela posle ubistva da bi se uklonili dokazi je star i čest zločin. Previše izveštavanja o senzacionalnim ubistvima podstiče povećanje izveštavanja o sličnim zločinima, stvarajući utisak da su takva ubistva sve češća.

"Ubistva nakon kojih dolazi do kasapljenja tela su retka, ali se događaju s vremena na vreme. Poenta je da mediji o mnogim slučajevima ni ne pišu. Imam tri slučaja ubistva sa kasapljenjem tela žrtve o kojima mediji uopšte nisu izveštavali", kaže Sudir Gupta, šef medicinske forenzike na medicinskom fakultetu u Delhiju.

Kada je Gupta započeo karijeru kao hirurg forenzičar pre tri decenije susretao se sa slučajevima gde bi žrtve namamili da izađu iz kuće, ubijali ih u zabačenim područjima i potom bi tela bacali u džunglu.

Kako se zemlje urbanizovala sve više ubistava se događalo u kućama u kojima živi manji broj ljudi, a u pojedinim slučajevima bi telo žrtve bilo iskasapljeno i bačeno.

"Forenzička rekonstrukcija događaja koji su doveli do ubistva i identifikacija žrtve može postati izazov kada se leševi raskomadaju", kaže dr Gupta i dodaje da detaljno ispitivanje ljudskih kostiju može otkriti pol, starost, datum smrti, pa čak i verovatan slučaj smrti.

Međunarodne studije nude neke naznake o "ubistvima rasparčavanjem".

Studija od 13 slučajeva iz uzorka koji su obuhvatali 10 godina u Finskoj pokazala je da nijedna od žrtava nije bila strana prestupnicima, a skoro polovina su bili partneri ili članovi porodice. Studija je pokazala da je u vreme ubistva većina prestupnika bila bez posla, a niko nije bio u nekom zanimanju koje je zahtevalo poznavanje ljudskih tela ili rukovanje leševima.

Druga studija od 30 slučajeva ubistava koja uključuju raskomadana tela tokom pola veka od strane odeljenja za sudsku medicinu u Krakovu, Poljska, pokazala je da ova ubistva obično nisu bila planirana, već da su ih počinili prestupnici koji su bili u bliskim odnosima sa žrtvom (porodica ili prijatelj) na istom mestu gde se i dogodilo ubistvo – dom izvršioca.

Odvojena studija Medicinskog fakulteta Univerziteta u Bostonu pokazala je da su 76% raskomadanih zločina počinili muškarci.

Vrlo malo se zna o obrascima takvih ubistava "rasparčavanjem" u Indiji. Ono što se takođe ne zna je koliko ubica se nakon čina preda policiji, a koliko pokušava da prikrije dokaze rasparčavanjem ili sakaćenjem leša.

"Ali ono što znamo jeste da mnoga od ovih ubistava otkrivaju slabosti u savremenim društvenim odnosima u Indiji, poput tenzija u problematičnim brakovima, vanbračnim odnosima, vezama u životu. Tada stvari često izmiču kontroli", zaključuje Patak.

Video: Rekonstrukcija ubistva sedme žrtve klana Belivuk: Milan Ljepoja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA