Putin ima "novogodišnji plan" za Ukrajinu?

General Zalužnji kaže da bi novi veliki ruski napad mogao doći u februaru, u najboljem slučaju u martu, a u najgorem krajem januara

  • 28
Kijev sneg Foto: Tanjug/AP

Visoki ukrajinski zvaničnici kažu da se Vladimir Putin sprema za novu veliku ofanzivu u Novoj godini, uprkos nizu ponižavajućih neuspeha na bojnom polju za Rusiju poslednjih meseci.

U intervjuu za The Guardian, ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov rekao je da, iako je Ukrajina sada bila u stanju da se uspešno odbrani od ruskih raketnih napada usmerenih na ključnu infrastrukturu, uključujući energetsku mrežu, pojavljuju se dokazi da Kremlj priprema novu široku ofanzivu.

Reznikovi komentari su dali sličan eho u komentarima drugih političara, datih Economist-u ove nedelje – uključujući ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, šefa oružanih snaga generala Valerija Zalužnjeg i načelnika kopnenih snaga general-pukovnika Aleksandra Sirskog.

Činilo se da su brifinzi deo širokog, koordinisanog napora da se upozore na samozadovoljstvo zapadnih saveznika i istakne stalnu pretnju koju Rusija predstavlja Ukrajini.

Dok je Reznikov sugerisao da bi nova ofanziva mogla da se desi do februara, drugi visoki zvaničnici su nagovestili da veruju da bi to moglo doći već u januaru.

Osvrćući se na rusku delimičnu mobilizaciju od oko 300.000 vojnika, Reznikov je sugerisao da je polovina – često nakon minimalne obuke – korišćena za pojačanje moskovskih snaga nakon niza neuspeha na bojnom polju, dok se ostatak priprema temeljnije za buduće ofanzive.

"Drugi deo mobilizacije, otprilike 150.000, započeo je svoje kurseve obuke u različitim kampovima", rekao je Reznikov, govoreći o mobilizacionoj akciji Rusije koja je počela u oktobru.

"Regrutacije traju najmanje tri meseca. To znači da pokušavaju da započnu sledeći talas ofanzive verovatno u februaru, kao i prošle godine. To je njihov plan".

Upozorenja dolaze usred dokaza o kontinuiranim željama Putina da nastavi rat u narednoj godini, uključujući napore za nabavku projektila iz Irana, i analize ruskih komentatora koji sugerišu da Kremlj ne vidi način da se povuče iz sukoba.

Reznikov je rekao da očekuje da će Rusija nastaviti da mobiliše svoje građane nakon trenutne delimične mobilizacije, opisujući glavnu taktiku ruskih komandanata kao "mašinu za mlevenje mesa" kojim bacaju što više tela u bitku u nadi da će nadvladati manje ukrajinske sile.

"Kremlj pokušava da pronađe nova rešenja kako da dođe do pobede", rekao je Reznikov. U časopisu Economist, general Zalužnji je dao slično upozorenje, odbacujući neke zapadne tvrdnje da je Putinova mobilizacija uglavnom bila neuspešna.

"Ruska mobilizacija je uspela", rekao je Zalužnji.

"Oni su 100 odsto pripremljeni. On je dodao da bi novi veliki ruski napad mogao doći "u februaru, u najboljem slučaju u martu, a u najgorem krajem januara".

Na drugom brifingu održanom u četvrtak, zamenica ministra odbrane Hana Maliar takođe je upozorila da ne treba dozvoliti da dođe do samozadovoljstva nakon nedavnih ruskih vojnih neuspeha.

"Mi i svet ne treba da se opuštamo, jer je krajnji cilj Ruske Federacije da osvoji celu Ukrajinu, a onda može da ide dalje", rekla je Malijar.

Procena da Rusija možda priprema novu kampanju velikih razmera protiv Ukrajine u narednim mesecima je u suprotnosti sa obaveštajnim brifingama i nedavnim analizama koje sugerišu da će tempo rata, i ruski napori, usporiti zbog ukrajinske zime.

S obzirom na to da se ukrajinske trupe obučavaju u brojnim zapadnim zemljama, a vojnici obučeni iz inostranstva stižu u jedinice širom zemlje, Reznikov je rekao da ukrajinska hibridna taktika, dobro obučene trupe i lista želja za oružje koje se nada da će dobiti od saveznika, omogućilo bi mu da izdrži nove napade.

"Da je jedna mašina za mlevenje mesa protiv druge, izgubili bismo. Bilo je pogrešno posmatrati nas kao malu sovjetsku armiju koja će se boriti protiv velike sovjetske armije. Svakako, velika sovjetska armija bi pobedila, a mala sovjetska vojska bi izgubila, ali mi nismo sovjetska armija".

Govoreći nekoliko sati nakon još jednog masovnog napada dronom na Kijev u sredu, kada je ukrajinska protivvazdušna odbrana saopštila da je oborila svih 13 lansiranih dronova, Reznikov je rekao da veruje da Ukrajina sada pobeđuje protiv Rusije u vazduhu.

Video: Snimak eksplozije na Krimskom mostu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    15. decembar 2022 | 17:18

    JA SE CUDIM PUTINU ZASTO JOS UVEK NECE DA POSTUPI KAO KENEDI U KUBANSKOJ KRIZI -DA NATOU I AMERIMA DA VRATE NUKLEARNE BOJEVE GLAVE ILI AKO NECE PRITISNE DUGME I ZAVRSI RAT SA FASISTIMA ZA NEPUN SAT !!!

  • ZAC

    15. decembar 2022 | 18:32

    Dosta sa tim analizama i propagandom, niko nista nezna sta ce se dogadjati u buduce osim vojnog vrha Rusije.

  • Koks

    15. decembar 2022 | 18:02

    Rusija ce zavladati svetom...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA