Objavljena dokumenta u vezi sa ubistvom Džon F. Kenedija: Da li će se konačno saznati potpuna istina?

DŽon F. Kenedi je ubijen je 1963. godine u Dalasu

  • 3
John Kennedy, Džon Kenedi Foto: Tanjug/AP

Američki nacionalni arhiv danas je dozvolio pristup hiljadama dokumenata u vezi sa ubistvom bivšeg predsednika SAD DŽona F. Kenedija 1963. godine.

Objavljivanje dokumenata naložila je Bela kuća, ali ipak neka dokumenta ostaće tajna. Oko 12.879 dokumenata objavljeno je danas onlajn pošto je predsednik Džo Bajden izdao izvršnu uredbu o njihovom obelodanjivanju, prenosi BBC.

"Ovo značajno objavljivanje odražava posvećenost moje Administracije transparentnosti i omogućiće američkoj javnosti veći uvid i razumevanje vladine istrage o ovom tragičnom događaju u američkoj istoriji", naveo je Bajden u uredbi.

Portparolka Bele kuće rekla je novinarima da je objavljeno oko 97 odsto svih informacija koje vlada ima u svojim arhivima.

Atentat na Kenedija, 35. predsednika SAD dogodio se 22. novembra 1963. u Dalasu, u Teksasu. DŽon F. Kenedi je smrtno ranjen hicem dok se vozio sa svojom suprugom Džeki u predsedničkoj koloni.

Više vladinih komisija, uključujući Vorenovu komisiju, koja je istraživala atentat 10 meseci, zaključilo je da je Kenedija usmrtio Li Harvi Osvald.

Sa ovim zaključkom se prvobitno složila većina američke javnosti, ali od prvog Galupovog istraživanja 1966. većina ispitanika ne slaže se sa ovim nalazima.

Ovaj atentat je i danas predmet širokih spekulacija i doveo je do brojnih teorija zavere, mada nijedna od njih nije dokazana.

Većina stručnjaka veruje da neobjavljeni ili redigovani zapisi sigurno ne uključuju neoborivi dokaz koji pokazuje da je neko drugi bio saučesnik u ubistvu Kenedija zajedno sa optuženim Lijem Harvijem Osvaldom.

Video: Ličnosti sveta: Džozef Bajden

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    16. decembar 2022 | 08:06

    CIJA GA JE UBILA A FBI JE ZATASKAVAO ISTRAGU ! HTEO JE FEDERALNE REZERVE DA STAVI POD KONTROLU I TIME JE SEBI PODPISAO SMRTNU KAZNU!!!

  • 534

    16. decembar 2022 | 07:50

    Ubica je Li Harvi Osvald koji je uspeo da 5 puta pogodi metu u pokretu za 3.6 sekundi. Verujemo. Kule bliznakinje su oborili teroristi jer su se u njih zakucali avionima. Ko je oborio treću zgradu koja je bila u blizini bliznakinja kad se u nju ništa nije zakucalo? Verujemo. Ma svi im sve verujemo. Mi srbi posebno.

  • Lord

    16. decembar 2022 | 08:51

    Ma kakvi,nema sanse...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA