Na izbore u Tunisu izašlo manje od devet odsto birača, opozicija traži ostavku predsednika

Izbori su raspisani u okviru niza političkih promena koje je najavio predsednik Said nakon što je prošle godine raspustio parlament

  • 2
Predsednik Tunisa Kais Saied glasao na parlamentarnim izborima Foto: Tanjug/AP

Na parlamentarne izbore u Tunisu izašlo je, prema preliminarnim podacima, nešto manje od devet odsto birača, a opozicija traži ostavku predsednika.

Tuniska opoziciona koalicija Front spasa pozvala je predsednika države Kaisa Saida da podnese ostavku uz obrazloženje da je šef države izgubio legitimitet posle današnjih parlamentarnih izbora na kojima je, prema preliminarnim rezultatima, glasalo manje od devet odsto od ukupnog broja upisanih birača.

Pozivajući se na preliminarne podatke izborne komisije Tunisa, Rojters je preneo da je na današnjim izborima glasalo oko 803.ooo birača, što je oko 8,8 odsto.

Izbori su raspisani u okviru niza političkih promena koje je najavio predsednik Said nakon što je prošle godine raspustio parlament, a potom prepravio Ustav i počeo da vlada na osnovu dekreta preusmerivši svu vlast na predsednika, što su njegovi politički protivnici okarakterisali kao "državni udar".

Većina političkih partija u Tunisu je bojkotovala izbore kritikujući aktuelni izborni zakon i odbacujući ustavni osnov za održavanje izbora, navodi se u izveštaju britanske agencije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🔴🔵⚪

    18. decembar 2022 | 08:36

    Код нас опозиција узме 8 процената. То им је максимум.

  • Haha

    18. decembar 2022 | 07:50

    Bar su imali izbore kod nas u Mitrovici skupstinu popunili odokativno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA